Veckan som gick

Först var det barnsoldaterna, de ”drogade barnsoldaterna”. Håkan Juholt ville i mars inte stödja en svensk insats på marken i Libyen eftersom man då kunde råka skjuta sådana. JAS-planen skulle inte få skydda civila på marken utan bara i luften. Det var den nya socialdemokratiska linjen då, i mars.

Foto: Socialdemokraterna

Det verkar i ljuset av de senaste dagarnas Juholtcirkus som om alla glömt denna ursprungliga Juholtdoktrin för FN-insatser. Alltså; om FN ber oss skydda civilbefolkning på marken i något land säger den nya socialdemokratin nej, eftersom det kan drabba ”drogade barnsoldater”.

Många blev förvånade. När FN kallar brukar socialdemokraterna vara att lita på. Men icke längre.

Många undrade också varifrån uttrycket kom. Var det verkligen ett stort samtalsämne i Knohult? Eller hade den nya socialdemokratin nu en arbetsgrupp för bistånd till drogade barnsoldater i världen som drev frågan?

Närmare efterforskningar visade att inspiratören till termen ”drogade barnsoldater” inte var en socialdemokrat utan Libyens härskare själv; det var Gaddaffi som hade hävdat att rebellarmén var ett patrask som bestod av ”drogade barnsoldater” och därför borde utrotas. I själva verket var det han själv som enligt FN uppgavs rekrytera barnsoldater.

Men Juholt gick på den dragningen och sköt från höften.

Resten vet vi. Först skulle flygplanen hem därför att uppdraget var slutfört, vilket det inte är. Sedan skulle de ersättas av fartyg, fast ingen bett om det. Men hur går det då med de ”drogade barnsoldaterna”?

Vem vet. Inte de nya socialdemokraterna i alla fall. Men håll koll – i nästa vecka kan det vara en ny linje som gäller i Cirkus Juholt.

Till skillnad från sina franska partikamrater aktar han sig nog för att bo på lyxhotell för 3 000 dollar natten, exkl städerska. Men affärer med begagnade bilar ska man nog inte göra med den mannen.