Print Friendly, PDF & Email

Veckan som gick

Av Mats Johansson | 13 May 2011

Dagmar Hagelin, 1976

Oslo. Thor Halvorsen är politisk entreprenör. Med känd norsk sprutt har han från hemmabasen New York hittat sponsorer till världens största norska sammandragning av individer engagerade i politisk frihet, Oslo Freedom Forum.

Vi samlades tidigare i veckan under några sommarvarma dagar på Karl Johans gate ett stenkast från stortinget. Där vittnade politiker, ekonomer, författare och alldeles vanliga medborgare om groteska övergrepp som begås dag och natt jorden runt. Det blev en ändlös och andlös kavalkad av elände, men också av mod och motståndskraft mot förtryck och förtryckare.

Så nu har man träffat en av världens ledande Dagmar Hagelin-journalister, Uki Goni, som under generalernas diktatur i Argentina på 70-talet följde spår av försvunna i en liten tidning som vågade göra det de stora medierna inte gjorde. Inte har han därefter blivit populärare av att följa spåren av nazister – bland dem en rad norrmän – som skapade sig ett nytt rike där när det tredje föll. Eller av att idag varna för den nyperonism som åter tagit ett fast grepp om den argentinska staten.

Av en tillfällighet såg en ny tankesmedja samtidigt dagens ljus i Stockholm, Frivärld/Free World Forum. På Europadagen inledde jag och Timbro-chefen Markus Uvell ett samarbete som i höst ska leda till en plattform för dem som anser att världens och värdenas öden är minst lika viktiga att tala om som nivåer i socialförsäkringarna och koldioxidhalter.

Vi har tre fokusområden på frivärldsprogrammet:

1. Den globala systemstriden. Hur klarar marknadsekonomin och det öppna samhället utmaningen från auktoritära regimer och totalitära hotgrupper?

2. Säkerhetspolitiken kring Östersjön. Vad sker som berör Sverige och Baltikum i ljuset av rysk upprustning och expansion?

3. Nästa Europa. Vilka reformer behövs för ett effektivare europeiskt samarbete?

Hela plattformen finns i form av en debattartikel på Newsmill.

Vi hade kunnat lägga till mycket mer som engagerar den frivärldsmedvetne i dessa dagar:
Hur diktatur-Kinas statskapital erövrar Afrika. Hur den ”arabiska socialismen” ska kunna övergå i demokratiskt styrda rättsstater. Hur det fria ordet ska kunna bevaras även där vi tagit det för givet, i vår egen världsdel. Hur världens hungriga ska kunna mättas. Hur stormördande psykopater berövas sina positioner.

Ja, det finns en del att tala om i vår lilla smedja. Sänd en rad om du vill vara med. Alla kan inte göra som Thor Halvorsen, men alla kan göra något.

Mats Johansson är riksdagsledamot (M), Europarådets ombud för mediefrihet och utrikespolitisk rådgivare på Timbro.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Feminism – en antologi

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019