Vad har hänt med journalistiken?En samlad journalistkår – några av världens mest respekterade medier – går bananas, kastar sig över ett antal gymnasielever och hetsar en internetmobb emot dem för påstått dåligt beteende. Som inte ens är sant. Hur kan detta hända? För det har det de senaste dagarna i USA, och frågan är om det inte kunde hända här också.

Ett större hot än alla fake news och oansvariga alternativa medier är förfallet hos det som brukar kallas mainstream media. Som gammal tidningsman är det lätt att skaka på huvudet.

Det som hände var att en grupp high school-elever från en katolsk skola hade deltagit i den återkommande stora anti-abort-demonstrationen i Washington DC. De samlades efteråt vid Lincoln memorial för att invänta sin buss. Några av eleverna bar röda Trump-kepsar – ”MAGA, Make America Great Again”. Kanske lite exotiskt för svenska läsare, men inget egentligen konstigt.

Knappast hade de trott att ett filmklipp snart skulle spridas runt via i stort sett alla större amerikanska tidningar och tv-kanaler tillsammans med påstående att de hade omringat och hånat en äldre självutnämnd representant för de amerikanska urinvånarna som fanns på platsen. En bild av mannen framför en osäkert leende pojke bevisade det – pojken sades hånle. Det framställdes som en rasistisk mobb och de fördömdes i sällan hörda ordalag. Rapporteringen ledde till ett ramaskri från vänstern på sociala medier. Många kända personer twittrade och facebookade om att dessa 16-17-åringar borde identifieras, straffas, misshandlas – en Disneyproducent ville stoppa dem i en vedklyv. De skulle dö för att ha hånlett åt en trummande äldre man.

Problemet var att det kom fram mer fullständiga videoklipp som visade att ungdomarna var helt oskyldiga. De hade skött sig men blivit hånade och utsatta för rasistiska påhopp av Black hebrew isrealites – en ökänd grupp afroamerikanska extremister. Urinvånaren visade sig återkommande störa andras möten med sin trumma och dessutom vara den som trängt in bland eleverna och trummat energiskt mitt framför ansiktet på en av dem. Att mannen dessutom lögnaktigt sagt sig vara Vietnamveteran gör det än konstigare att han tagits på allvar av media. Senare på dagen försökte han och ett antal följeslagare tränga sig in och störa en katolsk mässa.

Alla anklagelser mot eleverna var alltså osanna. Ändå spreds de av Washington Post, New York Times, CNN och mängder av andra medieföretag som brukar berömma sig om att värna sanningsenlig journalistik. Dessutom kan väl sägas att även de hade varit sanna så låter det varken särskilt grovt eller värt en artikel. De skulle alltså ha hamnat i gräl med en motdemonstrant och enligt den äldre mannen skanderat ”Bygg muren!” Syftande på Trumps mur. Det gjorde de inte att döma av de mängder inspelningar som granskats, men hade de gjort det hade det varit ett politiskt helt lagligt och skyddat uttalande.

Till råga på allt log pojken ”hånfullt” när mannen trummade framför honom, sades det. Ja, jag vet vad jag hade gjort om någon ställt sig intill mig och trummat strax framför mitt ansikte – det hade kanske inte varit lagligt, men rimligt. Sett i det perspektivet var gymnasieeleverna sanna kristna som inte gav igen.

Frågan är hur detta haveri för den fria pressen ska förklaras. Troligen är det så att det liberala (amerikansk liberalism som betyder vänster) etablissemanget som dominerar medierna anser sig vara i krig med president Trump. 16-åringar i MAGA-hattar kan man inte tro något gott om, de ska tvärtom tryckas till. Därför anklagar man dem för rasism, visar deras ansikten på tv och i tidningar – uppenbarligen utan att någon enda bekymrat sig om att inhämta deras version av vad som hänt, och utan att få föräldrarnas tillåtelse att publicera filmerna som identifierad dem.

När de stora tidningarna blir en del av vänsterextremismen i det delade USA, vad får det för följder för hur trovärdig människor uppfattar dem vara? Förtroende förtjänas långsamt och kan raskt rivas ner. Vad händer med ett land när man inte längre har ett system för nyhetsförmedling som alla kan lita på?

Peter J Olsson är borgerlig skribent och senior advisor (M) i Region Skåne