Utredning med fingrarna i korsSå tog Stefan Löfvens (S) regering beslutet om att tillsätta en utredare för att få fram de utökade undantag i LAS som socialdemokraterna förbundit sig till i januariöverenskommelsen (JÖKen) med Centern och Liberalerna. Det är möjligen lite vågat att göra det bara några dagar före första maj, men kanske resonerade de som så, att det var bättre att det stod klart för alla talare vad som gäller, skriver Peter J Olsson.

För Jonas Sjöstedt (V) och alla hans kompisar i Vänsterpartiet är det nästan en gudagåva: första maj-talet skriver sig självt. Nog hoppas Sjöstedt på att knapra ytterligare några vänstersossar.

För hans egen berättelse om hur de värsta högersvängarna upphävts genom ett hemligt avtal med Stefan Löfven är det sämre. Istället började han tala om att fälla regeringen i en misstroende förklaring med Sverigedemokraterna – samt Moderaterna och Kristdemokraterna. Ett sådant misstroende lär i så fall komma efter det skarpa förslaget, så det lär inte kunna stoppa en uppluckring av LAS. Om Socialdemokraterna nu går vidare.

Utredaren – som ännu är okänd – ska redovisa sitt förslag senast den 31 maj 2020. Därefter ska utredningen troligen gå på remiss och sedan beredas i regeringskansliet. En proposition lär inte kunna komma förrän våren 2021. I januariöverenskommelsen anges att undantagen ska genomföras senast 2021.

Hur det går med det vet man förstås inte, våren 2021 är det bara ett år kvar till valrörelse 2022 börjar och ingen vet JÖKens ställning vid det laget. Eller vilken styrka Vänsterpartiet har. Att få ett nyval som bara gäller i ett år är heller ingen idealisk position. Därför är eventuella misstroendeförklaringar inte mycket att tala om i dag.

Nå, om två år vet vi. Flexicurity eller flopp.

Peter J Olsson är borgerlig skribent och senior advisor (M) i Region Skåne