Ur arkivet: Vart är Tories på väg?

”I det brittiska parlamentsvalet den 1 maj förlorade de konservativa 171 platser i underhuset. Att det skulle gå dåligt för tories hade de flesta väntat sig- efter 18 år vid makten var partiet både oinspirerande och korrupt. Men få hade nog förväntat sig ett valnederlag i samma skala som det som drabbade de konservativa och Winston Churchill vid valet 1945.

Inte nog med att Labour- och Liberaldemokraterna – gjorde rejäla inbrytningar i de tidigare så starka toryfästena i södra England, där en missnöjd medelklass för första gången på länge lade sina röster på Labour. Tories utraderades fullständigt i Skottland och Wales, som numera inte har en enda konservativ parlamentsledamot.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är den osignerade ledaren ”Vart är Tories på väg?” av Svend Dahl från 1997. Hela texten kan läsas här, och väljer man att läsa den i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.