Ur arkivet: Terror utan mål”I krig och terrorhandlingar har nästan alltid något motiv och mål kunnat identifieras. Något den anfallande vill uppnå som går att förstå, om än ogilla eller avsky. Man har slagits för land eller ideer. Man har tagit på sig ansvaret eller äran. Det har funnits uttalade ställningstaganden.

Så är det inte med terrordåden mot New York. Här finns ingen annan ambition än att sprida död och förintelse. Inga mål att uppnå, ingen punkt där angriparen kan förklara sig tillfredsställd och operationen inställas. Inget för FN att förhandla om.

Det är ju detta som är allra mest dramatiskt. Det finns inga spelregler längre. Hur avskräcker man den som planerar sin egen död som en integrerad del av handlingen? Hur stoppar man den som inte förklarar sina motiv eller som inte försöker uppnå annat än våldsam död och förintelse?”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Terror utan mål” av Per Heister från 2001. Hela texten kan läsas här och om man väljer att göra det i PDF-form blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.