Ur arkivet: Sovjet på väg mot katastrofen”I en av sina mera kända pamfletter, Staten och revolutionen, författad under den ödesdigra sommaren 1917, förutspådde den store Lenin att penningekonomin skulle komma att kollapsa och att staten skulle vittra bort. Därefter skulle kommunismen inträda. Mot bakgrund av den senaste tidens utveckling i Sovjetunionen, kan det tyckas som om Lenins idéer nu slutligen, efter 73 års fördröjning, skulle vara på väg mot sin fullbordan.

”De två mest centrala ingredienserna i dagens kris är nämligen just att att central (civil) auktoritet håller på att vittra bort, samtidigt som penningekonomin är på väg att ersättas av ett närmast medeltida system av byteshandel, mellan stad och land eller mellan stad och stad.”

Veckans rekommendation ur arkivet är ”Sovjet på väg mot katastrofen” av Stefan Hedlund från 1991. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.