Ur arkivet: Skattesystemet och de fyra moralkriserna”Kris nummer tre har drabbat den borgerliga stridsmoralen och sammanhållningen. När socialdemokraterna ideligen ekade sitt hotet-mot-välfärden-argument skrämdes många att acceptera den socialistiska problemformuleringen. Palmes demagogi lydigt förstärkt av okritiska media, lamslog den borgerliga regeringen och gjorde dess skattepolitik halvhjärtad och famlande.”

”Men i denna process krävs ett moraliskt ledarskap. Moderaterna har vissa förutsättningar att axla detta ansvar. De har gott samvete när det gäller att ha konsekvent drivit en lågskattelinje. Men de måste också tala tydligare om det osunda skattesystemets demoraliserande inflytande. Felet med den s k klippekonomin är inte att man tjänar pengar på börsen utan att det är på börsen man tjänar pengar. (Huvuddelen av den osunda utvecklingen har väl att märka skett under en socialdemokratisk regim, mannen i sportbilen med dalmatinern på den socialdemokratiska valaffischen var faktiskt ganska signifikant.)”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ledaren ”Skattesystemet och de fyra moralkriserna” från 1989. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.