Ur arkivet: Samverkan mellan högern och folkpartiet?”Låt oss börja med att ställa frågan: är det önskvärt med närmare borgerligt samarbete? Frågan kan besvaras med ett tveklöst ja. Det är uppenbart att det finns en utbredd väljaropinion inom det borgerliga lägret som önskar samarbete. En stor grupp väljare röstar framför allt borgerligt contra Socialdemokrati (och naturligtvis kommunism). Många väljare kan vara tveksamma, om de skall ge sin röst till Högern eller Folkpartiet, men de tvekar inte ett ögonblick om att de hör hemma på den borgerliga sidan i det politiska spelet.”

”Ett andra skäl till att närmare samarbete bör komma till stånd är att den nuvarande splittringen bland de borgerliga uppenbart taktiskt utnyttjas av socialdemokraterna. De eftersträvar att ge borgerligt sinnade en känsla av vanmakt genom att ideligen framhålla omöjligheten av ett slagkraftigt alternativ till regeringspolitiken.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Samverkan mellan högern och folkpartiet?” av Gunnar Hillerdal från 1961. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.