Ur arkivet: Ryssland: Revolution eller evolution?”Navalny, den populäraste unga ledaren i proteströrelsen, och hans anhängare har inte lystrat till denna maning. Flera olika manifest cirkulerar på internet, men det är oklart vilken strategi dessa personer kommer att välja. De är inte tränade i den politiska processen, men den folkliga styrkan ligger hos dem.

Samtidigt fortsätter arresterandet av fredliga demonstranter. Ett tusen personer arresterades under demonstrationerna i Moskva den 5-7 december. Demonstrationerna den 10 och 24 december ledde till fängslandet av demonstranter i flera städer runt om i Ryssland, men inte i Moskva, och den 31 december arresterade polisen i Moskva 60 deltagare i en otillåten aktion för rätten till mötesfrihet. De flesta av dessa arresterade har snabbt släppts ut men ganska många har tvingats avtjäna 15 dagar i fängelse.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Ryssland: Revolution eller evolution?” av Anders Åslund från 2012. Hela texten kan läsas här .

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.