Print Friendly, PDF & Email

Ur arkivet: Ryssland har inte lämnat Sovjet bakom sig

Av Redaktionen | 16 March 2018”I Moskva greps på nyårsafton 2009 en demonstrant utklädd till fader Frost, den ryska motsvarigheten till jultomten. Hans brott var att demonstrera för rätten att demonstrera. Sånt är livet i Putins Ryssland, om man får tro den strida strömmen av dåliga nyheter från öster. De enstaka händelserna ingår i ett större mönster som alltför sällan speglas i svenska medier.”

”Förhoppningarna om en liberalisering av Ryssland under Medvedev bör därför inte överdrivas. Utvecklingen leder snarare tanken till Alfred Jarrys rövare vid makten, i ”Kung Ubu”, särskilt i ljuset av den konsolidering av maktbasen som revanschistisk nationalism givit efter ”segrarna” i de två krigen i Tjetjenien och Georgien, igångsatta efter likaledes klassiskt mönster.
Således är försämringarna på området mänskliga rättigheter ingen tillfällighet som kommer att rättas till; de ingår i kväsandet av all opposition och centralisering av makten till Kreml.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är Mats Johanssons ”Ryssland har inte lämnat Sovjet bakom sig” från 2010. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Feminism – en antologi

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019