Ur arkivet: Politiskt våld är effektiv kommunikation”Känslor är viktigare än fakta. Konflikt skapar intresse. Varje historia förutsätter en protagonist och antagonist. Polarisering, tillspetsning, förenkling. De utomparlamentariska grupperna agerar som om de gått varje tillgänglig medieträning hos landets pr-byråer.”

”Den grundläggande förklaringen är att handling är bra kommunikation. Tidigare i är blockerade Grön Ungdoms språkrör Gustav Fridolin ingången till en pälsaffär i Göteborg. Hade han i stället skickat ut ett pressmeddelande om pälsindustrin hade han sannolikt fått en bråkdel så mycket uppmärksamhet, och framför allt hade trovärdigheten varit lägre. Det är svårt att tänka sig ett effektivare sätt att visa att man menar allvar, än att riskera sin hälsa och frihet.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Politiskt våld är effektiv kommunikation” av Martin Borgs från 2000. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.