Ur arkivet: Politik utan konflikter är som kärlek utan kyssarÄr det så enkelt i politiken att vi egentligen alla är överens? Kommer vi verkligen att bli det bara vi slår oss ner för att samtala och diskutera med varandra?

Antagligen inte. Det finns viktiga skillnader om hur den politiska makten skall utnyttjas. Hur mycket skall bestämmas i fullmäktigeförsamlingar med voteringar och politik och hur mycket av enskilda människor i deras egen kapacitet, för sig själva och för sina närmaste?

Visst finns konflikterna. Och vi är farligt ute om de inte syns för väljarna, om partierna satsar på samarbete i stället för strid, på likheterna i stället för skillnaderna.

Om politikerna blir administratörer i en Sifokrati i stället för människor av kött och blod, med tro och lidelse. Varför skall man engagera sig i politik om man tror att alla delar ens åsikter? Varför bemöda sig om att gå till valurnan om alla man kan rösta på deltar i samma ekumeniska församling?”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Politik utan konflikter är som kärlek utan kyssar” av Per Heister från 2000. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.