Print Friendly, PDF & Email

Ur arkivet: Nordkorea – en produkt av sin historia

Av Redaktionen | 15 juni 2018“Först får vi se en titelsida. Filmen har döpts till det smäktande namnet ”Paektusans Songunrevolutions efterträdare”. Songun är den ideologiska ledstjärna som Kim Jong Il introducerade för att en gång för alla höja upp militären till Nordkoreas mäktigaste institution. Doktrinen slår fast att militären ska prioriteras i alla sammanhang, därför att nationens försvar alltid måste sättas i främsta rummet. Detta är grunden till att Nordkoreas armé prioriteras först i resurstilldelningen, medan folket som de ska beskydda kommer i andra hand.”

“När Kim Jong Il dog var vi många som menade att den efterträdande Kim Jong Eun med stor sannolikhet aldrig skulle bli någonting annat än en galjonsfigur för ett i stort sett oförändrat Nordkorea. Hittills har regimen i Pyongyang gjort sitt bästa för att bekräfta att förändring innebär förnedring. Ty Kim Jong Eun har, till dags dato, faktiskt inte visat sig vara någonting annat än en galjonsfigur för nordkoreanska politiska traditioner från 1950-talet.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är “Nordkorea – en produkt av sin historia” av Benjamin Katzeff Silberstein från 2012. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

När postmodernismen kom till sverige/

fplus

Läs mer här

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019