Ur arkivet: Lagen mot trevliga sommarkvällar”Fanns det någon anledning över huvud taget att ändra lagstiftningen kring sjöfylleri? Svaret är nej, med tanke på att det är många människor som är ute på sjön sker inte mycket olyckor. Dessutom har inte den nya lagen inneburit någon förbättrad olycksstatistik. Den tidigare lagen reglerade redan det grova sjöfylleriet. Att kalla det för fylleri att ha strax över 0,2 promille i blodet är på gränsen till absurt.”

”Det man glömt att fråga är om det verkligen finns ett samband mellan olyckor på sjön och en sänkt promillegräns. Och ingen funderar på de negativa konsekvenserna av ett förbud. Att kunna ta ett glas vitt till gösen kan ju faktiskt vara trevligt, och finns det inte en förhöjd risk för olyckor är det klart att man kan ta båten hem. Det är olyckor som lagstiftningen ska förhindra, inte trevliga sommarkvällar.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Lagen mot trevliga sommarkvällar” av Jonas Rosengren från 2013. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.