Ur arkivet: Ja till Europa!”Jag anser att det handlar om ett val mellan medverkan och marginalisering – mellan att vara medlem i eller randstat till detta framväxande västeuropeiska samarbete. Jag ser medlemsalternativet som det självklart bästa för Sveriges framtid. Jag vill säga ja till Europa. Vi moderater vill att Sverige skall vara med och bygga det framtida Europa.

Var socialdemokraterna står blir jag uppriktigt sagt inte riktigt klok på. Hur ser deras vision av Sverige i Europa egentligen ut? Skall man ta dem på orden, strävar de efter ett Sverige som inte är medlem, men som i så gott som allt följer EG:s politik. Vi skall anpassa oss efter beslut som vi inte har något inflytande över. För en kortare tid är detta en politik som kanske är möjlig att följa. Men som nationell strategi för en längre tid tror jag att den är omöjlig. Den kommer att beröva Sverige dess självaktning.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Ja till Europa!” av Carl Bildt från 1989. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.