Ur arkivet: Israel är ingen utopi

”Det finns ju en medveten avsikt med sådant tal. I botten på vad Elie Wiesel har kallat ”gettoiseringen” av Israel, dvs ansträngningarna att isolera landet från dess hemhörighet i den fria och öppna världen, ligger tanken att judarna inte behöver ett eget land. Den tanken kan segra endast om minnet görs kort och förfalskas. Eller idén om en judisk stat förvanskas, som när t ex Pierre Schori efter Libanon-kriget deklarerar att den vackra utopin Israel är död. Men Israel är inte till för att vara en vacker utopi för socialistiska samhällsexperiment, utan för att leva som en realpolitisk enhet i en fientlig omvärld, ett judiskt hem, vissa skamfläckar till trots.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Israel är ingen utopi” av Mats Johansson från 1993. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.