Print Friendly, PDF & Email

Ur arkivet: Idrotten i sovjetpropagandans tjänst

Av Redaktionen | 8 December 2017“Politik och idrott hör intimt ihop i Sovjetunionen och i den sovjetiska maktsfären. Stora summor satsas på idrotten som används som ett direkt instrumentför propaganda och i det politiska spelet.”

“De kommuniststyrda staterna i Östeuropa och på andra håll i världen kan sedan länge uppvisa en väl genomtänkt ideologisk och propagandistisk strategi bakom sin idrottspolitik. I svenska massmedia kritiserar man av och till den dolda professionalismen i öststaternas idrott. Vad man däremot ägnar mycket liten uppmärksamhet åt, är den betydligt allvarligare aspekten att de kommuniststyrda staternas idrott är ett direkt instrument för dessa förtryckarregimers propaganda och politiska spel och manipulationer.”

Det skrev Jan Behre i Svensk Tidskrift 1985, i en text som kastar nygammalt ljus över bakgrunden till den ryska dopingskandalen och portandet från vinter-OS i Sydkorea.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.

Redaktionen

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Feminism – en antologi

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019