Ur arkivet: Förbudssverige”Det finns på sina håll en ”ankmammefilosofi”, en tro på att staten alltid vet bättre. Den kan leda till direkta orimligheter i förbudsväg, skadliga för politikernas anseende – politikerförakt och vad som är värre, till orättfärdiga ingripanden i enskilda människors rätt till integritet.”

”Det är sannolikt ingen överdrift att påstå att en del av de förbudsbeslut som fattats har bidragit till att många tyckt sig se en ökad klyfta mellan väljarna och de folkvalda. När de valda i allt för hög grad börjar uppträda som folkets förmyndare har de överskridit sina befogenheter, heter det. Härmed har också förbudsivrandet kommit att bli ett principiellt problem av betydande räckvidd.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är Joakim Olléns text om Förbudssverige från 1979 – minst lika aktuell nu som då.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.