Print Friendly, PDF & Email

Ur arkivet: Den trötta hundraåringen

Av Redaktionen | 31 August 2018“Socialdemokratin är alltså landets äldsta parti i modern mening. Och – låt oss erkänna det! – framgångsrikaste. Åtminstone när det gäller maktutövning, en inte helt perifer aspekt av politisk verksamhet. I 51 av de senaste 57 åren har socialdemokraterna suttit vid makten. Det är fullkomligt unikt. Inte i något annat fritt land har något motsvarande skett. Däremot är det högst diskutabelt i vad mån socialdemokraterna kan betraktas som framgångsrika i resultathänseende.”

“Men när vi snart skall skriva 1900-talets politiska historia skall vi inte glömma bort, att Sverige hade varit ett annorlunda samhälle om inte socialdemokraterna mött det hårda motstånd som de faktiskt gjort från den liberalt influerade oppositionen. Inte minst från moderat sida har vi visat att opposition lönar sig. Vid åtminstone tre tillfällen- 1928, 1948 och 1976 -har vi gått i spetsen för det motstånd som hindrat socialistiska vågor att skölja in över vårt land.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Den trötta hundraåringen” av Carl Bildt från 1989. Hela artikeln kan läsas här, och väljer man att göra det i PDF-format blir läsbarheten betydligt bättre.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Feminism – en antologi

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019