Ur arkivet: Därför kan offentlig sektor inte fungera



”Logiken verkar ganska uppenbar: offentlig sektor går på knäna, den kan inte leverera, den har för få resurser. Lösningen måste alltså vara mer resurser, inte ännu fler nedskärningar. Av någon anledning görs ständiga nedskärningar i dessa verksamheter som ligger oss alla så nära hjärtat.

Men hur ska vi förstå ordet ”nedskärningar” egentligen? För varken staten eller offentlig sektor får mindre pengar. Inte heller har de färre anställda. Eller mindre tillgång till underlättande maskiner och annat ”kapital” (som vi nationalekonomer kallar det). Snarare är det tvärtom: offentlig sektor omsätter hela tiden mer pengar, har fler ”resurser” och fler anställda. Till exempel noterar Peter Bistoletti att Sverige gått från 7 000 till 43 000 läkare på 40 år och att en genomsnittsfamilj varje år betalar 150 000 kr i skatt till sjukvård och äldreomsorg. Ska det inte vara tillräckligt?

Så vad är problemet? Det är egentligen samma problem som Sven Rydenfelt noterade om diktaturer: de verkar ha en ständig och besynnerlig otur med vädret. Med andra ord – de lider av missväxt och allehanda naturliga katastrofer som inte verkar beröra friare länder. Argumentet verkar kanske långsökt, men det är faktiskt i grund och botten samma anledning som gör att diktaturer lider av ständigt dåligt väder och offentlig sektor aldrig får tillräckligt med resurser.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Därför kan offentlig sektor inte fungera” av Per Bylund från 2014. Hela texten kan läsas här .

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.