Ur arkivet: Arvet efter DÖ gör det svårt att styra Sverige”Kristdemokraterna dödade DÖ men arvet kommer att utgöra ett hot fram till nästa riksdagsval. Flera partier har antytt att de även efter överenskommelsens död skall agera som om den levde. Den borgerliga oppositionen verkar vara beredd att släppa igenom en minoritetsregerings budget trots att den saknar majoritetsstöd i riksdagen. Det är farligt för Sveriges ekonomi och det är nu nödvändigt att alla partier i riksdagen strävar efter att vinna en majoritet för vad de ser som bästa möjliga ekonomiska politik.”

”Överenskommelser som DÖ leder till ryckig politik när partier på höger/vänsterskalans ytterkanter ges möjlighet att ställa villkor för att ingå i regeringsunderlaget. Ytterkantspartier får stort genomslag på regeringspolitiken trots att de inte accepteras att ingå i regeringen.”

Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Arvet efter DÖ gör det svårt att styra Sverige” av Örjan Hultåker från 2015. Hela artikeln kan läsas här.

Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.