Uniformt i Sälen

Försvarskonferensen i Sälen är känd för hårda debatter och mjuka tröjor. Ju färggladare och piggare mönster desto bättre, men grönt tycks fortfarande kontroversiellt – i alla fall på ÖB, konstaterar Amanda Wollstad

Högfjällshotellet i januari är de stickade tröjornas förlovade land. Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska elit drar runt i ett moln av merinoull, mjukisplaggen i skarp kontrast med de hårda frågor som dominerar dagordningen.

Förre Överbefälhavaren Sverker Göranson föredrog piggt gult. Nuvarande Micael Bydén gjorde förra året premiär på posten i klassiskt marinblått, för att i år chocka i grönt – camouflagegrönt. När han i måndags gjorde sitt pass på scen var det nämligen i uniform.

Ett kontroversiellt val, och inte för att den gamle flygaren bar fältuniform inomhus.

På Rikskonferensen ska nämligen alla mötas på samma nivå, grumsades det harmset på sina håll. Försvarsminister Peter Hultqvist hade, i en klädsam brun pullover, någon timme tidigare inlett sitt anförande med ett citat från Rikskonferensens föregångare 1939 där ”folket och försvarets män möttes som likar”.

Inledningen och invändningarna pekar på samma märkliga syn på vår militärmakt: att försvarets män och kvinnor inte skulle vara folkets, och att svenska uniformer på svensk mark skulle distansera snarare än ena.

Bydén fick naturligtvis frågor om sitt klädval, och replikerade med viss självklarhet att i Försvarsmakten bär man uniform när man arbetar. Ett svar bejublat av hans anställda, avfärdat som arrogans av andra. Mycket riktigt bar han också stickat när han inte själv stod på scenen.

Att det blev M/90 var naturligtvis lika noga avvägda som hans diskreta pikar till de församlade politikerna om försvarsmaktens förmåga att omsätta ytterligare tillförda medel, och ett får man ge honom oavsett om man sörjer tröjorna dominans eller ej: klädkoden var informell, och det följde han till punkt och pricka.

Måhända är det vår nye ÖBs förmåga att spela det politiska spelet som stör, snarare än hans klädval.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift.