Ukraina vid vägskäl

Ukraina befinner sig mitt i ett maktspel, i en dragkamp mellan öst och väst. Janukovytj använder rättsväsendet för att avlägsna tänkbara konkurrenter om makten, precis som det går till i Ryssland. Samtidigt förkunnar utrikesministern att EU inte är komplett utan Ukraina. Bo Ture Larsson skriver om ett delat land.

Ukrainas makthavare har till 11 oktober på sig att avgöra vilken signal de vill sända till omvärlden. Då ska dom meddelas i målet mot förra premiärministern Julia Tymosjenko.

Bara ett friande duger för att ge hopp om Ukraina som demokrati och rättsstat.

Blir domen hård – det har talats om många år i fängelse för Tymosjenko, är utvecklingen i rysk riktning tydlig. Även i Ukraina cementeras då den ”styrda demokratin” med politik, rättsväsende och affärsintressen i en maktfullkomlig järntriangel.

Dock, det sannolika, mot bakgrund av spelet mellan olika maktintressen inne i landet och deras dragning åt öst och väst – eller båda samtidigt! – är att det trixas så att balansnumret mellan Bryssel och Moskva kan fortsätta. Så att utrikesminister Konstantin Grysjtjenko kan fortsätta bedriva PR och förkunna att ”utan Ukraina är EU inte komplett” – samtidigt som Ukrainas ledare håller öppet för något helt annat, anknytning till den eurasiatiska union mellan EU och Kina som är Moskvas projekt.

Det var i juni Tymosjenko ställdes inför rätta, åtalad för att ha överträtt sina befogenheter när hon 2009 slöt ett avtal med kollegan Vladimir Putin i Moskva för att lösa tvisten om gasleveranserna från Ryssland via Ukraina västerut.

Det avtalet välkomnades i EU och ryssarna var förstås nöjda med att få bättre betalt. Därför är det något paradoxalt att Viktor Janukovitj, som vann knappt över Tymosjenko i presidentvalet 2010, valde att gå till angrepp mot rivalen på denna punkt. Janukovitj har ju gällt för att vara Kremls man i Kiev.

Men det spelar ingen roll. Det viktiga var ju att precis som sker i Ryssland använda rättsväsendet för att avlägsna tänkbara konkurrenter om makten. Även om Tymosjenko slipper fängelse räcker det för regimen om hon förbjuds ägna sig åt politik.

De ukrainare som 2004 satte sin lit till den orangea revolutionens hjältar har sett sina förhoppningar svikna. Med sina personliga och politiska motsättningar förstörde de för sitt land och för sig själva. Men Tymosjenko förblir en frihetsymbol.

Dalai Lama och Vaclav Havel, USA, EU och Europarådet för mänskliga rättigheter, alla har de uttryckt oro för åtalet mot Tymosjenko. President Janukovytj ursäktar sig med att han som politiker inte ska lägga sig i en rättsfråga.

En äkta cynism – eftersom ingen tror annat än att rättsväsendet i det här fallet agerar på uppdrag av regimen.

Julia Tymosjenko är en stark personlighet. Men kanske behövs det ännu hårdare tag. Från Vitalij Klitjko, världsmästaren i tungvikt som parallellt med idrottskarriären verkat som demokratins försvarare, nu med sitt parti Ukrainas demokratiska allians för reformer, vars förkortning, Udar, betyder – ”slag”.

I fjol fick Udar fyra procent i kommunalvalet. Klitjko är favorit till att vinna Kievs borgmästarval 2012. Nu försöker han ena oppositionen.

-Det är helt enkelt inte normalt att den ena oppositionspolitikern efter den andra hamnar i fängelse, säger Klitjko. (SNB)

Bo Ture Larsson är utrikesredaktör i Svenska Nyhetsbyrån (SNB).