Trump i kortböcker

Vem är Donald J Trump, ”the Donald”? Och hur kunde han vinna presidentvalet? Och hur kommer hans presidenttid att gestalta sig? Peter J Olsson gör en djupdykning i litteraturen för att hitta svaren.

Det är frågor som varit i blickpunkten ända sedan valet i november, och som kulminerat nu med installationen den 20:e och ett antal snabba beslut för att uppfylla vallöften därefter.

Den sista fråga är förstås egentligen den intressantaste, men den finns det av naturliga skäl inget svar på ännu. Man kan frukta det värsta, hoppas på motsatsen, och kanske trots allt sluta med att hamna någonstans mitt emellan. Maktdelning, som är stark i USA, brukar ha den effekten.

Vem the Donald är i betydelsen bakgrund, karaktär och tankevärld har vi allt fått många exempel på både under valkampanjen och tidigare. Enda problemet där är väl att skilja ut del felaktiga påståendena. Av vilka det finns en del – som om inte sanningen räckte.

Det vore fel att säga att valkampanjen inte har analyserats i grund, det finns en flod av tidskriftsartiklar som i olika grad av trovärdighet och intellektuellt djup granskar just denna aspekt – varav de bästa kanske berör även Trump som person och fenomen.

Ska man bara läsa en av dem så är David Ernst ”Donald Trump Is The First President To Turn Postmodernism Against Itself” i The Federalist kanske den viktigaste. Han menar att Trump är en spegelbild av den postmoderna vänstern och dess flykt från sanningen som grund. Om alla högerkandidater grundlöst blir skällda för att vara fascister, varför inte strunta i det och ta ut svängarna rejält?

Men det trumpska tillträdet har också sett en lång rad böcker avsedda att skilja hur detta kunde ske. Ett antal av dem håller en bra bit under hundra sidor – lagom för en kort flygresa eller att hinna igenom dem på en timme i soffan. I själva verket är de kortaste inte mycket längre än en tidskriftsartikel, det var ju också en kamp om att hinna bli färdig och publicera före den 20 januari och installationen i Washington.

En del misslyckades med det, i ett fall kanske Donald Trump borde andas ut lite. ”The Making of the President 2016: How Donald Trump Orchestrated a Revolution” av Roger Stone förannonseras som lite längre, den landar på drygt 200 sidor. Och publiceringen har skjutits två gånger, nu ska den komma den 31 januari.

Stone är en gammal vän till Trump, två gånger sparkad eller avgången ur kampanjen. Han började som tonåring i Richard Nixons återvalskampanj 1972, och har förra året publicerat en bok om Clintons (paret) krig mot kvinnorna och en mot familjen Bush: ”Jeb and the Bush Crime Family”

Bland de böcker han gett ut handlar en om mordet på John F Kennedy där han pekar ut Lybdon B Johnson som den som låg bakom mordet med hjälp från CIA och FBI. Han har yppat misstankar om att samma sammansvärjning fällde Nixon eftersom denne ansågs farlig för konspirationen.

Nu senast har Roger Stone förklarat sig misstänka att han förgiftats av underrättelsekretsar. Han misstänker att han utsatts för polonium, eftersom han visste förmycket om den verkliga sanningen om Rysslands inblandning – en sanning som då inte skulle vara pinsam för Trump. Boken som helhet kan däremot bli det.

Vi får se, bra reklam för boken är det i alla fall och hans tidigare konspirationsteorier har varit läsvärt om än inte helt trovärdigt formulerade.

En längre bok av en helt annan klass, om än pro-Trump är David Horowitz ” Big Agenda: President Trump’s Plan to Save America”. Horowitz är ju den gamle förgrundsgestalten för nyvänstern och motståndet mot Vietnamkriget som sedan blev konservativ och nu är en av de mest framträdande förespråkarna för en konservativ offensiv mot det som han ser det vänsterdominerade USA. Att denne författare av mycket tjocka böcker fått ihop endast 208 sidor säger en del om att snabbhet premierats. Men han kom ju också ut i tid.

Nu är det mer en beskrivning av hur David Horowitz vill att Trump ska agera än en skildring av valkampanjen eller en förutsägelse över vad som kommer att hända. I det är den en viktig bok, om Trumps rådgivare tar till sig den kan ett större mått av förutsägbarhet och rationalitet komma in i presidentens politik.

Skulle Trump inte lyssna lär Horowitz med tiden förvandlas till kritiker. Han skriver:

”One battle is over, but there are many more to come. This book is a guide to fighting the opponents of the conservative restoration. It identifies who the adversaries are – their methods and their motivations. It describes their agenda – not merely the particular issuses with which they advance their goal. But their destructive goal itself. And it lays out a strategy that can defeat them.”

Det är väl ytterst tveksamt om president Trump tänker I dessa banor överhuvudtaget.

Men böcker finns det alltså många av. Besöker man Amazons e-bokhandel Kindle så kan man till exempel för 1,24 dollar köpa den 46-sidiga ”Why the Left hates Trump” av Tom Peterson – vilken utlovar en humoristisk bild av amerikansk politik. Lite dyrare är 35 sidor från Alex Davies med de bedövande titeln; ”How Trump Won: Why Hillary Clinton Lost And What The Democrats Can Learn From The Shocking 2016 Election (Donald J. Trump)” Bara den tar en stor del av bokens volym.

Ytterligare något mer – en svensk femtiolapp kostar Martin DP Langers 66 sidor om “Why Trump Won: The reasons behind the biggest upset in America’s history”. Då utlovas man en “intelligent”, “non-partisan” förklaring till varför Trump vann.

Intressantare är möjligen “How Trump Won: The Inside Story of a Revolution”. Den är av Joel Pollack och Larry Schweikart. Och på fullskaliga 256 sidor.

Pollack är chef på den något utrerade webbtidningen Breitbart, och Schweikart skapade analysgruppen ”Renegade deplorables” för att hjälp Trump. De menar bland annat att Trump skulle vunnit ännu större om inte skumma attacker mot honom skett: Framförallt den gamla inspelningen där han talar om hur han som kändis kan få alla kvinnor han vill. De förkalrar att han annars skulle tagit Minnesota och New Hampshire också, samt haft en säker totalseger i antalet röster.

Skojigast är kanske den gamle toppolitikern Newt Gingrich, en av de ganska få konservativa som tidigt och förbehållslöst stödde Donald Trump. Hans 72-sidiga ”Electing Trump: Newt Gingrich on the 2016 Election” är inte bara kort, den består till stor del av utdrag ur hans kolumner och referat av hans tv-framträdanden under kampanjen.

Syftet är uppenbarligen mindre att skildra Trumpsväg till makten än att förklara att det skedde med Gingrich ovärderliga hjälp och att Ginrich dessutom var den (nästan ende) som förutsåg Trumps triumf.

Han berättar om hur han i januari 2015 bodde på Marriott i Des Moines. Iowa, då också Trump bodde där. Denne inviterade Newt Ginrich och hans fru Callista till frukost. Och förhörde där Gingrich om vad en kandidatur krävde och hur man skulle agera. Och han konstaterar att ”Callista och jag lämnade frukosten den morgonen övertygade om att Trump skulle ställa upp.”

Gingrich skildrar sedan valkampanjen i detalj, så har man en längtan efter att med facit i handen följa skeendet, då ska man läsa denna bok. Bortsett från att han är en – åtminstone i egna ögon – en i alldeles högsta grad en deltagande betraktare. Och – likaledes med egna ögon – en framträdande kraft bakom valsegern, så är han också en synnerligen välinformerad och kunnig deltagare i det skådespel som en amerikansk valkampanj utgör.

Så ter sig bokfloden om Donald J Trump ut vid en hastig ekolodning. För den intresserade finns möjlighet till många och grundliga bad. Ingenting har ändå övertygat mig om att någon av böckerna bidrar mer till förståelsen av Trumps valseger än den bok jag förra året recenserade här i Svensk Tidskrift: JD Vance ”Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis”. Läs den i första hand!

Peter J Olsson är borgerlig skribent och chefsstrateg (M) i Region Skåne