Print Friendly, PDF & Email

Sveriges skamliga mutkultur

Av Sverigebildskorrespondenten | 24 november 2017


Den så kallade ”Sverigebilden” är ett märkvärdigt fenomen. Våra folkvalda vill på intet sätt att den ska skadas och värst är om någon svensk utomlands har mage att kritisera tingens ordning. Då ropas det högt – Allt Är I Sin Ordning! Men är det verkligen det, undrar Sverigebildskorrespondenten.

En del i den rosatonade bilden som svensken förespråkar härrör till den låga korruptionsnivån vi har i vårt land. När Transparency International rankar vilka länder som är minst korrumperade brukar Sverige komma bland de tre–fyra främsta. Sverigebildskorrespondenten tycker sig dock se att denna grund börjar bli en smula skakig. Då tänker vi inte främst på alla dessa skandaler som inbegriper Göteborg eller byggbranschen, utan det som Sverigebildskorrespondenten snarast tycker är en pinsam mutkultur. Pinsam så till vida att folk låter sig smutsas ned för jordnötter.

Ett aktuellt exempel rör upphandlingsansvariga på statliga verk som lät sig mutas med ting som middagar, iPads och båtbatterier.

Det billigaste båtbatteriet på Biltema kostar 499 kronor. Det dyraste 1499.

En anledning till att mutor är vanligt i länder med mycket låga löner är att det helt enkelt ses som ett lönetillägg. Läkare kräver extra pengar av patienter, liksom en rektor för att ta in ett barn på skolan. I Sverige har vi inte det problemet.

Eller har vi det? Sverigebildskorrespondenten anar ett visst samröre med den numera kända utsagan ”Vad fan får jag för pengarna?”. Kan det vara så att även svensken, med sitt mellanmjölksideal, helt enkelt vill ha lite ”tillbaka”? Att han eller hon känner sig lite wild and crazy och vill tänja gränserna – men nöjer sig med ett båtbatteri eller en middag på krogen, istället för att våga gå helt Azerbajdzjan?

Är det så enkelt att vi låter Sverigebilden krackelera i muthänseende på grund av att vi har för höga skatter?

Då är det ju lätt att åtgärda. Sverigebildskorrespondenten har ett bra förslag.

Sänk skatten.

Sverigebildskorrespondenten

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

När postmodernismen kom till sverige/

fplus

Läs mer här

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019