Svensk Tidskrift önskar god jul och hoppas på ett gott nytt årDen siste vuxne lämnar Washington, Storbritannien lämnar EU och julledigheten lämnar oss utan regering. Amanda Wollstad önskar trots det en god jul, och hoppas på ett gott nytt år.

Igår kväll svensk tid kom beskedet många våndats inför. General James Mattis avgår i slutet på februari som USAs försvarsminister efter eskalerande meningsskiljaktigheter med president Trump. Den siste vuxne lämnar rummet. Mycket hänger nu på vem som efterträder honom, men med den amerikanske presidentens rekryteringssvårigheter de senaste månaderna ser framtiden i ett slag något gråare ut.

Mattis har hållit emot presidentens kraftigaste svängningar och bidragit till en fortsatt någorlunda stabil försvars- och utrikespolitik, och är dessutom en stor vän av Nato och Europa. Risken är att vi utan honom får räkna med ett minskat stöd från Washington när spänningarna kring Östersjön nu växer.

Många utmaningar väntar oss under 2019. Hans Wallmark och Zebulon Carlander listar förtjänstfullt många av dem i spalten här bredvid, därutöver tillkommer de inrikespolitiska. Sverige har nu stått utan en regering i över hundra dagar, och kommer så att fortsätta göra till åtminstone mitten på januari. Ett nyval är på intet sett uteslutet.

Många stora, viktiga beslut väntar på att fattas och grundläggande politikområden behöver ses över. Mer än någonting annat behöver Sverige ett stabilt försvar, en tydlig polisiär närvaro och en rättsapparat som förmår hantera en råare brottslighet och yngre gärningsmän än vi är vana vid. Landets inre och yttre säkerhet är statens grunduppgift, och får inte dagtingas med, oavsett regering.

Mitt i allt detta ska vi då fira jul. Måhända är det just sådana gånger det behövs som bäst. En möjlighet att vila i traditionerna och minnas de som gått före. En chans till vila och återhämtning för att hämta kraft inför vad som komma skall. För kraft kommer vi behöva.

Svensk Tidskrift tar nu ledigt och är åter efter trettonhelgen. Riktigt så långt lov önskar vi kanske inte våra borgerliga partiledare, men rekommenderar även dem att pusta ut en stund efter julbordet innan de återgår till att snickra ihop ett styre för landet. En julöl eller två kanske är precis vad som behövs för att väcka samarbetsviljan.

Till de av er som avstår till förmån för helgarbete i uniform eller kostym, på baser, sjukhus, gator, torg och kanslier riktar vi ett stort och innerligt tack. Mer er står och faller landet, och således känner vi oss helt trygga.

Er och alla våra övriga läsare önskar vi en riktigt god jul. Det nya året får vi försöka få ordning på tillsammans.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift