Svensk Tidskrift 110 år!För 110 år sedan, 1911, startades Svensk Tidskrift med Gösta Bagge och Eli F Heckscher som redaktörer. Både Bagge och Heckscher var nationalekonomer, Bagge konservativ och Heckscher liberal.

Idag är Svensk Tidskrift Sveriges enda liberalkonservativa veckotidskrift. Aktiebok och aktiebreven från 1911 med många än idag kända namn vittnat om ett gediget stöd för medieprojektet att starta Förlagsaktiebolaget Svenskt Tidskrift.

I år firar Svensk Tidskrift 110 år. Vi kommer att fira jubileet löpande under året på flera sätt. Ambitionen är att det vi gör under jubileumsåret ska bygga tidskriften för framtiden.

100 år firades med en seminarium och mingel på Stockholms stadshus, en jubileumsantologi och med vårt öppna och sökbara arkiv som omfattar alla artiklar sedan start. Vi var då långt före andra tidningar med ett fullständigt arkiv på nätet. Nu har flera stora tidningar gjort detsamma. Svensk Tidskrifts arkiv är nu en uppskattad, viktig och omistlig del av vår verksamhet. Mycket klokt har skrivits sedan 1911, en hel del är ständigt aktuellt och annat blir helt plötsligt åter högaktuellt. Vi återpublicerar därför regelbundet  artiklar från arkivet. Det blir svårt att upprepa årets firandet med en så stor nyhet som arkivet men det kommer att hända spännande saker även i år.

Det långsiktigt viktigaste är att vi nu återaktiverar Stiftelsen Svensk Tidskrift som har som syfte att stödja tidskriften. Vi är glada att välkomna Anders Edholm och Tobias Billström som nya ledamöter till styrelsen. Edholm är ny vice ordförande i stiftelsen. Övriga ledamöter är Hans Birger Ekström, Per Heister, Gunnar Hökmark, Peter J Olsson, Carl-Johan Westholm, Amanda Wollstad och Susanne Ydstedt. Stiftelsen är en ny möjlighet för de som vill stödja tidskriften och för samverkan med andra aktörer, inte minst internationellt. Läs mer här om stiftelsen.

En sak vi redan nu kan utlova för jubileumsåret är fler bokpubliceringar – utöver den nu traditionella årsboken. Vår serie Bohman 2020 kommer att avslutas med en antologi. Vi har dessutom ett spännande bokprojekt som kommer att presenteras under våren.

Vi hoppas kunna erbjuda minst lika många och bra artiklar som tidigare under året. Det är en ett stort ansvar och en ära att få förvalta en tidskrift med en så stolt historia men som ständigt är i utveckling.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift