Sista delen om M och båtfolket

”Jag vill att vi skriver om hur Moderaterna har övergivit båtfolket”, sa Lars Anders Johansson, själv hängiven seglare på ett redaktionsmöte. I dag avslutar vi vår serie med en essä om båtbottenfärger, skriven av skärgårdsbon och redaktören Joakim Tholén.

Har moderaterna övergivit båtfolket? Åtminstone kan man konstatera att den skärgårdskoppling som länge funnits – Bohmans Sundskär, Adelsohns Käringö och Bildts seglarskor – har försvunnit och ersatts av basket och jakt.

Moderaterna har blivit Nya moderaterna. Då går det förstås inte längre att associeras med vare sig pärlhalsband eller överklassporter som segling. Ett epitet som i och för sig är obegripligt med tanke på att rätt mycket av den segling som försiggår i Sverige snarast är att likna vid campande till sjöss – hela familjen inklämd i en trång plastcontainer med spritkök, foppatofflor, pulverkaffe och mariekex, varken mer eller mindre glamoröst än så.

Nästa fråga är förstås om det spelar någon roll. Får det någon betydelse för idéutvecklingen i partiet? Kanske kan idéer om individens frihet och samtidigt ansvar för sin omgivning lika väl växa i granskogen? Borde inte en sund skepsis mot överdriven regleringsiver och byråkratisering finnas även där? Eller är salta vindar och karga kobbar en särskilt gynnsam miljö för frihetliga idéer?

Läs och döm själva:

En lekmans båtbottenbryderier av Joakim Tholén
Lagen mot trevliga sommarkvällar av Jonas Rosengren
Från yacht till jakt av Lars Anders Johansson

Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.