Shabbat shalom, Wallström!När sista handen läggs vid dagens nummer av Svensk Tidskrift kommer så plötsligt beskedet från regeringen: Margot Wallström avgår. Fredagseftermiddagar brukar annars vara för nyheter man vill ge så lite uppmärksamhet som möjligt, men att landets utrikesminister plötsligt avsäger sig sitt uppdrag mitt under innevarande mandatperiod lär inte passera obemärkt förbi ens på den fredagstommaste redaktion.

Wallströms skäl uppges vara personliga, och gott så. Förhoppningsvis får hon en lugn tid med familjen när de närmaste dagarnas mediestorm har lagt sig. Men det är ingen hemlighet att den här tidningen tyckt annorlunda än utrikesministern om nästan allt, och så länge den egna andan fortfarande präglar minsta lilla vrå av det departement man varit satt att leda går ingen politiker fri från kritik. Hon torde åtminstone ha en rejäl pension som tröst.

Vi önskar Wallström allt gott i sin framtid som civilist, och hoppas innerligt att ett skiftbyte i arvfurstens palats leder till att vi nu äntligen får en normaliserad relation till Mellanösterns enda demokrati och slutar krusa för dennes förtryckarstater till grannar. Att vi får en utrikesminister som inte bara faktiskt nedsänker sig till att informera riksdagens utrikesutskott någon gång ibland, utan kanske till och med kan tänka sig att lyssnar på dem. Och att landets utrikesförvaltning börjar arbetar med, inte emot, vår egen försvarsmakt.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift