Sanders lämnar scenen men stannar i kulissernaBernie Sanders, den socialistiske senatorn från Vermont, har alltid varit litet av enfant terrible i USA:s politik. Han har stått utanför den ordinarie partistrukturen vald som oberoende kandidat till senaten. Där har han dock stått stadigt på Demokraternas sida i den starkt polariserade politiken. Han har spelat vänsterytter och tillsammans med senatorn Elizabeth Warren från Massachusetts har han varit en av de mest uppmärksammade vänsterliberala krafterna. Nu har han lämnat primärvalsracet, men detta är långt ifrån det sista vi hör från honom, spår Örjan Hultåker.

Bernie Sanders har varit konsekvent i sin vänsterliberala position och intagit många impopulära ståndpunkter som när han gett beröm åt Fidel Castro och den politik som förts på Cuba.

Han har också många gånger lyckats överraska inte bara den amerikanska allmänheten utan även medias journalister och pundits sedan han började kandidera till posten som amerikansk president. Han har inte överraskat genom att byta åsikter utan genom sitt agerande och genom resultatet av handlingarna.

I Demokraternas primärval 2016 var segraren korad nästan innan väljarna röstade i Iowa och New Hampshire som första delstater. Tidigare senatorn från New York, tidigare runner up i konkurrens med Barack Obama om den demokratiska nomineringen 2008 och tidigare utrikesministern Hillary Clinton antogs av alla förståsigpåare vara den självklara Demokratiska presidentkandidaten.

Det var bara Bernie Sanders som på allvar vågade utmana henne och han ansågs inledningsvis vara helt chanslös. Men han överraskade i Iowa caucus genom att segern blev mycket knapp för Hillary Clinton. Och i New Hampshire tog Bernie Sanders överraskande hem segern i Demokraternas primärval.

Att politiker ställer upp i primärval för att inledningsvis få uppmärksamhet för sina hjärtefrågor är vanligt och efter ett tag brukar de ge upp när de får få röster och kampanjkassan drabbas av ebb. Bernie Sanders överraskade inte bara genom att få starkare stöd än förväntat. Han fick också tillräckligt många ekonomiska bidrag så att han kunde fortsätta sin kampanj i stort sett ända fram till partikonventet.

Mot etablerad praxis fortsatte han sin kampanj ända fram till sommaren vilket väckte mycken kritik från det Demokratiska partiets etablissemang som hela tiden hade backat upp Hillary Clinton. De ville att Bernie Sanders tidigt skulle vara lojal med det partietablissemang som han alltid hade utmanat. Men trogen sin vana prioriterade han sig själv och sina idéer i vilka ingick att utmana etablissemanget.

Att Bernie Sanders skulle ställa upp även i 2020 års Demokratiska primärval var ingen överraskning. De som följt hans politiska arbete efter 2016 vet att han arbetade på att bygga en basorganisation inför årets primärval. På så sätt skulle han kunna bygga vidare på den värdefulla egenskapen att vara en politiker som var känd i hela USA, en svårfångad position som han erhöll i 2016 års primärval.

Men trots det gynnsamma utgångsläget överraskade han stort i primärvalen fram till Nevada. Han var den som fick flest röster och som vann flest elektorer som skulle stödja honom vid sommarens partikonvent i Milwaukee, Wisconsin. Den största överraskningen var att han i stort sett nockade förre vicepresidenten Joe Biden och tycktes ha slagit ut honom ur matchen om Demokraternas presidentnominering.

Bernie Sanders var Front Runner och det tycktes bara vara en tidsfråga innan Joe Biden skulle tvingas ge upp.

Sedan blev Joe Biden The Come Back Kid och vann en utklassningsseger mot Bernie Sanders i South Carolina mycket tack vare det stöd som han fick först av framstående svarta ledare och senare av sina medtävlare på mittfältet i Demokraternas politik.

En vecka senare var det Super Tuesday och då försvann Bernie Sanders segermöjligheter. Även om Bernie Sanders samlade stora entusiastiska åhörare på sina möten, även om han hade pengar kvar i sin kampanjkassa så visade det sig att hans strategi hade misslyckats. Många röstade på honom, men inte tillräckligt många för att vinna nomineringen. Joe Bidens övertag i elektorer blev de facto ointagligt.

Bernie Sanders strategi hade misslyckats. Han hade inte misslyckats med att driva Demokraterna åt vänster, men han hade misslyckats med att vinna presidentnomineringen.

Bernie Sanders hade satsat på att vinna med hjälp av unga väljare och andra väljargrupper med traditionellt lågt valdeltagande i både primärval och presidentval. Personer som liksom ha själv, och Donald Trumps väljare, misstror politiska etablissemang. Men han lyckades in få tillräckligt många ur de grupperna att gå till vallokalerna.

Bernie Sanders fick flest röster bland unga och bland dem som var mycket liberala vilket i USA är vänsterliberala. Problemet var att dessa var alldeles för få för att ge honom segern. Det hjälpte honom inte heller att han i många delstater var populär bland hispanics.

Det var dock en spridd uppfattning att Bernie Sanders ville och tänkte fortsätta sin kampanj ända fram till slutet på samma sätt som han gjorde 2016. Även om Joe Biden skulle säkra sin seger redan före konventet så skulle Bernie Sanders kunna få inflytande på konventet och dess programarbete. Ju fler delegater, desto starkare inflytande.

Dessutom, ju längre som Bernie Sanders fortsatte sin kampanj, desto mer uppmärksamhet skulle han få för sina hjärtefrågor som Medicare for All, klimathotet, kostnadsfri collegeutbildning, och så vidare. Folk i Bernie Sanders närhet förutsade att han skulle fortsätta sin kampanj trots påtryckningar från det demokratiska etablissemanget.

Så, den 8 april överraskade Bernie Sanders igen när han förklarade att han att han gav upp och avslutade sin kampanj. Han uttalade sitt stöd för Joe Biden.

Som svar deklarerade Joe Biden att han hade lyssnat på och förstod de krav som lockat Bernie Sanders supportrar, det vill säga anpassa sig åt vänster.

Det ironiska är att Bernie Sanders ger upp när hans åsikter har starkare stöd bland väljarna är någonsin tidigare i modern tid.

Många demokrater anser att det behövs stora förändringar i USA:s ekonomiska system. Enligt eftervalsundersökningar var det i Florida 46 procent som har den uppfattningen och i Michigan 43 procent.

Många av de demokratiska primärvalsdeltagarna vill också ha en politik som är mer liberal, det vill säga vänster, än den som Obama förde; 34 procent i Florida och 40 procent i Arizona.

Bland demokratiska väljare har Bernie Sanders vunnit stöd för sin sjukvårdsplan trots kritik från andra kandidater när det gäller kostnaderna. Av primärvalsdeltagarna i många delstater är det majoriteter som stöder ”A government plan for all instead of private insurance”: 57 procent i Michigan, 58 procent i Arizona och 55 procent i Florida.

Joe Bidens står nu inför ett stort strategiskt problem. Han behöver stöd från Bernie Sanders sympatisörer för att kunna vinna det stora priset, presidentskapet, i november. Hur skall han kunna anpassa sin politik så han får stöd både av Bernie Sanders supportrar och av de mittenväljare som tar avstånd från vänsterpolitiken?

Joe Bidens och det demokratiska etablissemanget har haft som huvudtema att det viktigaste är att besegra Donald Trump som de anser vara USA:S genom tiderna sämste, till och med farligaste, president. En majoritet av Demokraternas väljare håller med om det.

I Exit Polls efter primärvalen ställdes frågan, ”Should Democrats nominate someone who Agrees with you on issues or Can beat Trump? Enligt Exit Polls anser en majoritet att det är viktigast att kunna besegra Trump.

Men en relativt stor minoritet anser att det är viktigast att nominera en person som håller med dem i sakfrågor: t.ex. 37 procent i Michigan, 32 procent i Arizona. Och bland dem som tycker så var det 50 procent eller fler som röstade på Bernie Sanders i de primärvalen. Även för de primärvalsväljarna måste Joe Biden presentera en vinnande politik.

Efter 2016 års presidentval fördes och förs en debatt huruvida Bernie Sanders svek Hillary Clinton och om det var Bernie Sanders som gjorde att hon förlorade mot Donald Trump.

Ungefär 10 procent av dem som röstade på Bernie Sanders i 2016 års primärval röstade på Donald Trump i november månads presidentval. Och forskningen visar att det inte är ovanligt att väljare byter parti mellan primärval och själva presidentvalet.

Extremt viktigt för en demokratisk seger i årets presidentval är att Bernie Sanders supportrar går till vallokalerna i november. Bernie Sanders liksom Donald Trump har stått för skarp kritik mot etablissemanget. Trump skulle rensa ut det politiska träsket i huvudstaden, men Bernie Sanders vill dessutom rensa ut det ekonomiska etablissemanget symboliserat av Wall Street.

Etablissemangets kandidat, Joe Biden, har en livslång karriär i huvudstadens politik. Kan han övertyga Bernie Sanders supportrar om sin förmåga att åstadkomma förändring?

Coronavirus hade gjort det omöjligt att bedriva en normal primärvalskampanj, alla kampanjmöten är inställda, delstaterna skjuter primärvalen på framtiden och man diskuterar möjligheten av att hålla det demokratiska partikonventet virtuellt på nätet.

Men mycket talar för att Bernie Sanders och hans supportrar kommer att spela viktiga roller för Demokraternas valrörelse. Även vid de tillfällen då han inte själv syns i debatten så kommer han och supportrarna att finnas i huvudet på Joe Biden och de av Demokraternas strateger som planerar och genomför partiets presidentvalskampanj. Och han kommer att analyseras i eftervalsdebatter.

Detta är inte någon dödsruna över Bernie Sanders. Tvärtom, han är fortfarande livs levande i det politiska livet.

Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare vid SKOP

Källor: de refererade Exit Polls finns redovisade i flera amerikanska media, bland annat hos CNN.