Print Friendly, PDF & Email

Replik, Carolina Jemsby

Av Carolina Jemsby | 28 augusti 2009

Carolina Jemsby, journalist, svarar på kritiken mot TV4:s reportage om situationen på UD som framfördes i Veckan som gick den 14 augusti:

Reportagen i TV4 om krisen på UD och kritiken mot Carl Bildt har sin grund på flera olika håll:
*Stark kritik från två tidigare utrikesministrar; folkpartisten Hans Blix och socialdemokraten Jan Eliasson. (Insändaren tycks ha glömt att reportageserien inleddes med ett långt reportage med folkpartisten Blix.)
*Arbetssituationen på UD uppmärksammades i bland annat RK:s stora medarbetarundersökning (där arbetsmiljön fick underkänt och riksdagen har krävt en utredning.)
*Enligt facket går “medarbetarna går på knäna, situationen är ohållbar”. (Åke Isaksson, ordförande i UD-facket ST-UF)
*I en enkät sade 3 av 4 medarbetare i juni att de saknade arbetslust inför EU-ordförandeskapet.
*Och kanske framför allt – många samtal med många UD-medarbetare som själva inte vågar prata öppet och som vittnat om en ohygglig arbetssituation.

Att välja att inte berätta om detta – som sker i en offentlig verksamhet finansierad av skattepengar – vore mycket märkligt. Och knappast hemmahörande i en demokrati med fri media. Däremot håller jag förstås med skribenten om att det är viktigt att redovisa intervjupersoners politiska hemvist. Det har vi också gjort och varit mycket tydliga med i rapporteringen.
Vad gäller min krönika i Kommunalarbetaren – det blir absurt att kommentera en lösryckt mening ur en krönika där jag väl framför allt framställer mig själv som kriminell? Intresserade får gärna skapa sig en egen uppfattning.

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

När postmodernismen kom till sverige/

fplus

Läs mer här

FMRS online

Osäkerhetens tid – Årsbok 2019