Rebecca Weidmo Uvell: Stoppa jakten på de legala vapnen

Det råder ingen tvekan om vad som kommer att bli valet 2022:s stora fråga. Med högst antal sprängningar i Västvärlden just nu – senast förstördes som bekant ett helt vanligt bostadshus mitt i centrala Göteborg – och med högst dödliga skjutningar i hela EU, kommer trygghet och kriminaliteten vara i fokus.

Enligt en ny studie från Brå har Sverige sedan 2013 en uppåtgående trend av dödligt våld och idag dör 12 personer per miljon invånare i Sverige i dödligt våld, mot 8 i genomsnitt i EU. Dödlighet av specifikt skjutvapen är idag 4 per miljonen invånare mot ett EU-snitt på 1,6 personer. En ofattbar utveckling på ett decennium. Det finns ingen motsvarighet till den ökningen av skjutvapenvåld i EU enligt Brå. Tvärtom, de flesta länder noterar en minskning i både dödligt våld och skjutvapenvåld.

Samtidigt har vi en politiker- och mediekår som till stor del fortfarande låtsas som om att skärpa några av västvärldens mest restriktiva vapenlagar för legala vapen är det främsta sättet att ändra det faktum att Sverige just nu präglas av lokala gangsterparadis, där staten tappat kontrollen och där makten utövas med våld och mord.

Den här charaden måste det vara ett slut på. Legala vapen har ingenting med skjutningarna och ökningen av morden att göra.

Sverige är idag den största marknaden för illegala vapen från Balkan.

Det konstaterar den bosniske åklagaren Goran Glamocanin, som utrett fall där hundratals vapen smugglats just till Sverige. En bråkdel av de som reser in i Sverige kontrolleras och såväl vapen på väg in i landet som till exempel smuggelgods på väg ut flödar fritt. Den före detta kommunistiska diktaturen Albanien är också en stor exportör av illegala vapen, då det lilla stängda fattiga landet hade mängder av små vapenfabriker så länge järnridån var stängd och Enver Hoxha kunde terrorisera sin befolkning ostört.

Även Brå konstaterar redan i en rapport från 2012 att just insmugglade vapen från framför allt Balkan utgör den absoluta majoriteten av vapen som används till brott i Sverige. När ett vapen väl kommit in till Sverige kan det cirkulera länge på marknaden för till skillnad från andra smuggelvaror som narkotika och alkohol är dess värde beständigt och kan användas i decennier.

Det här vet politikerna och media. Ändå drabbas vi konstant av den moralpanik som råder kring legala vapen, där exempelvis DN för inte så många år sedan låtsades att en satirbild för ett TV-spel med en moderat riksdagsledamot inklippt var ett hot mot journalister och demokratin. Och kvällspressen drevade runt ledande kristdemokrater för att de poserat med lagliga vapen på sociala medier under skytteträning.

Nu blossar debatten återigen upp om legala vapen.

I somras släpptes boken ”Vapensmederna” som genast blev ett vapen i vapendebatten – och som hävdade att legala vapen skulle vara del i gängkrigens arsenaler. Trots att boken följer enstaka fall och att det bara vid ett enda tillfälle handlar om ett legalt vapen som sålts av – en av jägare anmäld – oseriös vapenhandlare. Istället handlar det om vapen om som säljs licensfritt utomlands, exempelvis gasvapen, som byggs om i Sverige. Där de redan innan ombyggnad är förbjudna.

I Sverige jagar över 300 000 personer, som efter att tagit jägarexamen får licenser för de legala vapen de använder i jakten. Svenska sportskytteförbundet har 100 000 medlemmar och startades redan 1896. Globalt finns 75 miljoner utövare. Men det är dessa personer som varit måltavlan när politikerna påstått sig vilja göra något åt det ökande vapenvåldet.

Fram till nyligen fanns få om inga förslag som riktade sig specifikt mot olagliga vapen, som ökade resurser till tullen, höjda straff för vapenbrott etc.

Men det värsta kanske är att regeringen struntat i riksdagen. Som har en majoritet för att underlätta det legala vapenägandet, bland annat genom att flytta ansvar för vapenlicenser från polisen, tillåta större antal vapen, ta bort tidsbegränsade licenser, dela upp vapenlagen, ta bort tillståndsplikt för ljuddämpare, acceptera EU-vapenpasset och tillåta byten av vapen direkt hos handlare.

Hetsjakten på jägare och sportskyttar kan inte tillåtas att än en gång utgöra en fond när det stora problemet med den accelererande kriminaliteten diskuteras, även om de är lätta måltavlor när politiker i en valrörelse ska plocka billiga poänger.

Själv har jag precis skrivit in mig på en kurs i dynamiskt skytte under hösten. Sverige behöver fler, inte färre politiker, som är en del av den verklighet de lagstiftar om och inte bara sitter på läktaren.

Rebecca Weidmo Uvell är moderat opinionsbildare.