Rainer Zitelmann: Sätt upp ännu högre mål för 2022

Många människor ägnar tid i slutet av varje år åt att inventera och sätta mål för det kommande året. Jag har gjort exakt det i årtionden. Jag har etablerat en tradition av att skriva ner mina mål för det kommande året på eftermiddagen på nyårsafton. Och naturligtvis kontrollerar jag vilket av mina mål från förra året jag uppnådde. Jag känner många framgångsrika människor som gör detsamma. Men det finns förmodligen många fler människor som inte tänker så mycket på att sätta mål.

I början på det nya året kommer tv-program att skicka ut sina reportrar på gatorna – som de gör varje år – för att fråga kunder i butikerna och människor på väg tillbaka till arbetet vilka mål de har satt upp för 2022. Gång på gång innehåller dessa trottoarintervjuer klichéartade figurer som den överviktiga mannen som säger att han har satt upp målet att gå ner i vikt när han stoppar en pommes frites i munnen och skrattar. Han skrattar åt sig själv eftersom han bara efter några dagar övergett sitt nyårslöfte, vilket sker varje år.

Enligt en studie utförd av University of Scranton uppnår endast 8 procent av människor faktiskt sina nyårslöften i slutet av kalenderåret, medan cirka 80 procent har misslyckats med att leva upp till sina goda avsikter att förbättra sina liv så tidigt som i mitten av februari, säger den amerikanska kliniska psykologen Joseph Luciani. Med tanke på resultat som dessa råder vissa ”experter” människor att det är bättre att inte sätta några mål alls, eller att sätta lägre, mer lättuppnåeliga mål, för att undvika skulddriven ånger och frustration. När det gäller att sätta mål används termerna ”små” och ”realistiska” ofta som synonymer. Med denna logik anses små mål vara rimliga och uppnåeliga medan ambitiösa mål är orealistiska och ouppnåeliga. Men vetenskaplig målinställningsteori säger exakt motsatsen:

– Det finns ett linjärt samband mellan graden av målsvårigheter och prestation. Specifika, svåra mål leder till högre prestanda än inga mål samt vaga, abstrakta mål som ”gör ditt bästa”.

Edwin A. Locke und Gary P. Latham är pionjärerna inom teorin bakom att sätta upp mål. I dessa två meningar ovan sammanfattar Locke kärnan i en teori som har bekräftats av hundratals psykologiska experiment under de senaste decennierna: För det första måste de mål du sätter upp dig själv vara specifika och för det andra bör de inte vara för lätta att uppnå. Människor som inte sätter upp några mål, oambitiösa mål eller vagt formulerade mål kommer att uppnå mindre i livet än människor som sätter upp specifika, utmanande mål.

På många sätt är det faktiskt lättare att uppnå utmanande mål än små eftersom större mål är källan till mycket större motivationskraft än små mål. Arnold Schwarzenegger är ett bra exempel. 1966, när Arnold Schwarzenegger bara var 19 år gammal, hade han ett samtal med Rick Wayne under Mr. Universe-mästerskapet i London. Journalisten, en kroppsbyggare själv, kom senare ihåg att Schwarzenegger hade frågat honom: ”Tror du att en man kan få vad han vill?” Frågan hade förbryllat Wayne, som svarade: ”En man måste känna till sina begränsningar.” Schwarzenegger höll inte med honom: ”Du har fel.” Wayne, som var äldre och mer erfaren och hade rest mycket, blev alltmer irriterad av den kaxiga unga uppkomlingen från Österrike: ”Vad menar du, har jag fel?” På vilket Schwarzenegger svarade: ”En man kan få vad han vill – förutsatt att han är villig att betala priset för det.”

Avsnittet är hämtat från Laurence Leamers biografi Fantastic. Arnold Schwarzeneggers liv. När Leamers bok publicerades 2005 var Schwarzenegger guvernör i Kalifornien som rankades som den åttonde största ekonomien i världen. Innan Schwarzenegger inledde en politisk karriär hade han varit en Hollywoodstjärna som tjänade 30 miljoner dollar och mer för var och en av sina filmer, en av de bäst betalda skådespelarna i världen. Schwarzenegger, som hade flyttat till USA vid 21 års ålder, hade blivit mångmiljonär genom att investera i fastigheter, och har hittills tjänat flera hundra miljoner dollar.

Schwarzenegger själv tillskriver sin framgång till stor del till den beslutsamhet och engagemang med vilken han strävar efter sina mål. ”Jag sätter upp ett mål, visualiserar det mycket tydligt och skapar drivkraften, hungern, för att göra det till verklighet.” Han sa inte: ”Det skulle vara trevligt om jag kunde få det här att fungera, kanske jag skulle ge det ett försök.” Den attityden kommer inte att få dig någonstans. De flesta människor, konstaterar han, ”gör det på ett villkorligt sätt. … Vore det inte trevligt om det hände. Det räcker inte. Du måste göra en stor känslomässig investering i det, att du vill ha det väldigt mycket, att du älskar processen och kommer att vidta alla åtgärder för att uppnå ditt mål.”

Arnold Schwarzenegger är bara en av de otroligt framgångsrika människor jag profilerar i min bok Dare to Be Different och Grow Rich. En annan är Howard Schultz, som föddes som son till en okvalificerad arbetare i Brooklyn 1953 och växte upp i ett eftersatt område. Han gjorde sitt företag Starbucks till ett ledande varumärke med mer än 33 000 filialer över hela världen. Han inledde sin självbiografi med att ge läsarna råd: ”Dröm mer än andra tycker är praktiskt. Förvänta dig mer än andra tror är möjligt.” Larry Page, medgrundare av Google, är en stark förespråkare för vad han kallar ”en hälsosam nonchalans för det omöjliga”. Han lever efter maximen: ”Du borde försöka göra saker som de flesta inte skulle göra.”

Den enda anledningen till att vissa människor inte sätter ambitiösa mål är för att de är rädda att de kan misslyckas med att uppnå dem. Är det så du känner? Gordon Moore, den amerikanska IT-pionjären och medgrundaren av Intel, observerade en gång att” Om allt du försöker fungerar, försöker du inte tillräckligt hårt.” Och Elon Musk sa: ”Misslyckande är ett alternativ här. Om saker och ting inte misslyckas, är du inte tillräckligt innovativ.” Att vara en vinnare betyder inte att vara någon som aldrig misslyckas. Tvärtom sätter vinnarna upp ambitiösa mål och experimenterar tills de uppnår dem. De ber inte om idiotsäkra garantier innan de provar något. De inser och accepterar att många av de saker de försöker inte kommer att fungera. Som Woody Allen en gång sa: ”Om du inte misslyckas då och då är det ett tecken på att du spelar säkert.” Så sätt upp mycket större mål för ditt liv – och börja nu. Om du inte gör detta för att du är rädd för att misslyckas, är sanningen att du redan har misslyckats.

Rainer Zitelmann är en tysk historiker och sociolog och författare till 25 böcker, inklusive Förebilder och syndabockar – Synen på rika i Sverige och andra länder.