Rainer Zitelmann: Dina nyårslöften definierar året

För mig har det varit en ritual de senaste 25 åren: På nyårsaftons morgon skriver jag ner mina mål för det kommande året. Jag skulle inte göra det år ut och år in om jag inte hade lärt av egen erfarenhet av att det fungerar. Precis som det gör för många andra människor. Många av de framgångsrika entreprenörer jag intervjuade för min avhandling om superrikas psykologi skriver också ner sina mål.

Exakt varför denna ritual är så effektiv är inte så viktigt. Erfarenheten visar att det fungerar för många framgångsrika människor. Arnold Schwarzenegger, som satte upp och uppnådde höga mål inom olika områden i livet (sport, film, politik), skriver i sin självbiografi att han började göra detta mycket tidigt:

”Jag skrev alltid ner mina mål, som jag hade lärt mig att göra i tyngdlyftningsklubben hemma i Graz. Det räckte inte att bara säga till mig själv något i stil med ”Mitt nyårslöfte är att gå ner tjugo kilo och lära mig bättre engelska och läsa lite mer.” Nej. Det var bara en början. Nu var jag tvungen att göra det väldigt specifikt så att alla dessa goda avsikter inte bara flöt runt. Jag skulle ta fram indexkort och skriva vad jag skulle göra: få ytterligare tolv poäng på college; tjäna tillräckligt med pengar för att spara $ 5,000; träna fem timmar om dagen; få sju kilo fast muskelvikt; och hitta ett hyreshus att köpa och flytta in i. Det kan tyckas som om jag satte handfängsel på mig själv genom att sätta upp så specifika mål, men det var faktiskt precis tvärtom: jag tyckte att det var befriande. Att veta exakt var jag ville hamna gjorde mig fri att improvisera hur jag skulle komma dit.”

Schwarzenegger betonar också vikten av att sätta riktigt ambitiösa mål: ”Folk pratade alltid om hur få artister det finns högst upp på stegen, men jag var alltid övertygad om att det fanns plats för en till. Jag kände att eftersom det fanns så lite plats blev folk skrämda och ville helst stanna på botten av stegen. Men ju fler som tror det, desto trängre blir botten av stegen! Gå inte dit där det är trångt. Gå dit det är tomt. Även om det är svårare att ta sig dit är det där man hör hemma och där det är mindre konkurrens.”

Många studier har vetenskapligt validerat teorin att sätta mål, att sätta utmanande och specifika mål leder till bättre resultat än enkla mål och att människor som sätter specifika mål är mer framgångsrika än de som inte sätter några mål eller bara vagt formulerade mål.

Dröm mer än vad andra tycker är praktiskt

För min bok Dare to Be Different and Grow Rich analyserade jag biografierna av mer än 50 framgångsrika människor och fann att många av dem hade satt mycket ambitiösa mål tidigt i sina liv:

Howard Schultz föddes som son till en arbetare i Brooklyn 1953 och växte upp i ett eftersatt område. Han förvandlade sitt företag Starbucks till ett ledande varumärke med mer än 27 000 filialer över hela världen. Han inledde sin självbiografi från 1997 med att ge läsarna råd: ”Dröm mer än andra tycker är praktiskt. Förvänta dig mer än vad andra tror är möjligt.” Larry Page, som skapade Google, är en stark förespråkare för vad han kallar ”en hälsosam likgiltighet för det omöjliga”: ”Du bör försöka göra saker som de flesta inte skulle göra.” Sam Walton, grundaren av Walmart, som en gång var det största företaget i världen, förklarade hemligheten med sin framgång genom att säga: ”Jag har alltid hållit ribban ganska högt för mig själv: Jag har satt extremt höga personliga mål.” En annan legendarisk entreprenör och miljardär, Richard Branson, sade kärnfullt: ”Den läxa jag har lärt mig genom allt detta är att inget mål är utom räckhåll för oss och till och med det omöjliga kan bli möjligt för dem med vision och tro på sig själva.”

Varför sätter inte fler människor upp ambitiösa mål?

Om det fungerar så bra att sätta ambitiösa mål för så många framgångsrika människor, varför gör inte fler det? För att de saknar självförtroende, för att de är rädda för att misslyckas. Ta detta lilla tankeexperiment: Tänk dig för ett ögonblick att jag kunde garantera dig att du inte kunde misslyckas – skulle du inte då sätta upp mycket stora mål för dig själv?

Naturligtvis kan ingen erbjuda en sådan garanti. Men låt mig göra följande två observations:

  1. Om du inte sätter ett ambitiöst mål för att du är rädd för att inte uppnå det, då har du redan misslyckats, för du har ingen chans att nå ditt mål.
  2. Om du inte misslyckas med det av och till, då är du en förlorare i mina ögon. Eftersom ständiga framgångar för de mål du satte upp för dig själv skulle visa att målen aldrig var tillräckligt ambitiösa.

Jag får ofta frågan: Hur stort ska målet jag satt upp för mig själv vara? Och hur exakt ska jag formulera det? Och hur många mål ska jag sätta upp?

Ordspråket ”Ingenting är omöjligt” som du ibland hör från motivationscoacher är naturligtvis inte sant. Du kommer inte att bli USA: s president nästa år, oavsett hur många gånger du skriver ner det och hur mycket du önskar dig det. Och du kommer inte att flyga till Mars året efter nästa, oavsett hur mycket du drömmer om det.

De flesta sätter upp för låga mål

Men det är inte det som är poängen. De flesta sätter upp mål som inte är för stora, utan för små – eller så sätter de inga mål alls. Ett mål ska vara så stort att det är väldigt svårt (men inte helt omöjligt) att tro på. Ett mål som du är säker på att uppnå relativt enkelt är definitivt för litet.

Framför allt måste de mål du sätter upp vara kvantifierbara, annars kommer du inte att kunna kontrollera om du uppnår dem. Och ännu viktigare, ditt undermedvetna kommer att never förstå vagt formulerade mål. Om du skriver till Amazon: ”Skicka mig något bra”, får du ingenting. Dina mål måste vara specifika.

Förra nyårsafton skrev jag: ”Min nästa bok kommer att översättas till 20 språk och jag kommer att underteckna alla nödvändiga kontrakt 2022.” Det var ambitiöst, för min mest framgångsrika bok hittills hade översatts till 13 språk – och det hade tagit tio år!

Jag bestämde mig också för ett år sedan att bara skriva ner ett mål, trots att jag brukar sätta mig fem till tio. Men jag trodde att det skulle vara lättare att nå ett mål än fem. Och så blev det. Bara: målet var för litet, för till slut skrev jag på 27 kontrakt för min bok ’In Defense of Capitalism – Debunking the myths’.

Så formulera specifika mål – och framför allt, var inte rädd för att sätta ambitiösa mål! Jag hoppas du uppnår alla dina stora mål 2023!

Rainer Zitelmanns bok ’In Defense of Capitalism – Debunking the myths’ ges ut på svenska av Svensk Tidskrift under året