Politik och passion i fransk dokusåpa

François Hollandes seger över företrädaren Nicolas Sarkozy hade varit övertygande, likaså blev den det för hans socialistparti i det följande valet till parlamentet. Men nu har den franske presidenten rasat i opinionen. Bo Ture Larsson reder ut turerna kring Hollandes stormiga privatliv.

Frankrike har en hel del problem. Presidentens kärleksliv borde räknas till de mindre, i ett land där man historiskt förstått att kombinera skvaller om mäktiga mäns eskapader med diskretion. Men nu är det annorlunda.

En viktig anledning är att kvinnorna i sådana relationer inte längre betraktas som leksaker, eller accepterar att spela en biroll.

Säg Ségolène Royal eller Valérie Trierweiler och franska folket vet precis vad det handlar om.

15 maj installerades François Hollande som innehavare av Frankrikes högsta ämbete. Hans seger över företrädaren Nicolas Sarkozy hade varit övertygande, likaså blev den det för hans socialistparti i det följande valet till parlamentet.

Men nu har Hollande rasat i opinionen. Hans smekmånad blev avsevärt kortare än för Sarkozy 2007.

Låt vara att den allvarliga ekonomiska situationen är avgörande. Men det har sannerligen inte hjälpt att fransmännen sedan juni fått upprepade påminnelser om Hollandes komplicerade relationer med tidigare sambon Royal och den nuvarande, Trierweiler.

I valrörelsen lovade Hollande att bli en ”en normal president”, i motsats till Sarkozy. Denne ansågs uppträda ovärdigt, inklusive skilsmässan efter valsegern 2007 (hustrun återvände till älskaren i USA) och omgiftet med modellen och sångerskan Carla Bruni 2008.

Det är normalt att ha problem med familjelivet. Men av en person som länge strävat efter presidentposten borde man kunna begära förmåga att hantera tidigare och aktuella kärlekspartners utan att det blir politik av det.

Men det har det blivit. Förstörd är bilden av Hollande som en ”normal president”, i den mån därmed avses en person med koll på familjen i lika hög grad som på regeringen och landet.

Hollande träffade stjärnjournalisten Trierweiler 2005. Ljuv musik uppstod. 2009 presenterades Trierweiler för Hollandes politiska medarbetare, som hans partner. 2010 uttalade Hollande i kändistidningen Gala att han var glad över att ha funnit ”sitt livs kvinna”.

Jaha. Men tidigare, i 25 år, var det Royal, mor till parets fyra barn, och ledande socialistpolitiker.

Förgäves försökte Royal stoppa affären.
Royal har även lidit det ena politiska nederlaget efter det andra: I presidentvalet 2007, mot Sarkozy; Om kampen posten som ledare för socialistpartiet, och om vem som skulle bli partiets kandidat i årets presidentval – Hollande vann; Och så i parlamentsvalet i juni, när hon förlorade mot en socialistisk rebell.

Trierweiler hade då twittrat sitt stöd för rebellen – trots att Royal stöddes av både partiet och Hollande!

Därmed hade Trierweiler gått över gränsen. Hon tvangs dra in klorna.
Royal verkar ha förlorat, men det är hon som nu har sympatierna på sin sida och har lovat fortsätta med politik. Det ryktas att hon framöver erbjuds en ministerpost. Av ex-sambon. Sannolikt önskar franska folket att det dröjer med nya avsnitt i denna politiska såpa. Någon kanske även önskar sig tillbaka till den ojämlika tid då ledande politikers kärleksliv sköttes diskret av alla berörda. (SNB)

Bo Ture Larsson är utrikesredaktör i Svenska Nyhetsbyrån.