Plats på scen för Merkels efterträdare



”I Nordrhein-Westfalen leder jag en mycket bättre regering än den i Berlin och inget partiuppdrag kan få mig att lämna Nordrhein-Westfalen” sa Armin Laschet för två år sedan syftande på att i NRW styr CDU tillsammans med liberala FDP och inte med SPD som Merkel gör i Berlin. I lördags valdes dock Laschet till ny partiordförande för CDU på en digital partistämma. Partiledarvalet ska bekräftas med en postomröstning som avslutas när denna artikel publiceras.

På partistämman som hölls digitalt fick de tre kandidaterna Armin Laschet, Friedrich Merz och Norbert Röttgen hålla var sitt tal. Norbert Röttgens tal lämnar vi därhän, han åkte ut vid första voteringen men man förstår varför han lyfts av svensk public service som den som vill ”modernisera partiet”. Friedrich Merz tal var sakpolitiskt mycket bra och positivt. Tysklands utmaningar går att lösa med innovation och marknad och Merz var inte oväntat kandidaten för de som framhåller marknadsekonomi och konservativa värderingar. Armin Laschet höll ett alldeles lysande tal. Det innehöll egentligen inte mycket politik men var ändå helt enastående, en personlig historia om sin pappas arbete i gruvan. I gruvan ser man inte varandra, man måste arbeta som ett lag och man måste kunna lita på varandra. Blir jag vald ser jag min roll som lagledare, sa Armin Laschet.

I första voteringen fick Friedrich Merz fem röster fler än Armin Laschet. I den andra voteringen vann Laschet med röstsiffrorna 521 mot 466 Friedrich Merz. Det fanns således fortfarande ett starkt stöd för Merz i partiet och Laschet öppnade för en framtida roll för Merz i sitt tacktal. Här kunde och borde det ha stannat men ännu en gång agerade Merz på ett sätt som försvårade för honom själv. Merz avstod från att kandidera till partipresidiet och en möjlig roll som tung spelare i årets valrörelse och sannolikt kommande regering. Istället twittrade Merz och föreslog att han kunde ta över posten som näringsminister i den nuvarande regeringen, något som i sig verkligen hade varit bra, men som i praktiken inte Laschet råder över. Än så länge är det Merkels regering. Detta är andra gången Merz agerar på detta sätt och många som in i det längst engagerat sig för Merz börjar nog tröttna. I måndags krishanterade Merz sig själv med ett brev till alla partimedlemmar i CDU där han uppmanade dem att rösta på Laschet samt förklarade att han skulle fortsätta arbeta för partiet. Mycket talar nu för att Laschet får ett ännu starkare mandat som partiledare. Diskussionerna är dock inte avslutade och det återstår att se på vilket sätt Laschet hittar en roll åt Merz. Laschet har många supporters som vill att han har en roll framöver i partiet. Detta blir första testen på Laschet som lagledare.

Det mest udda inslaget under partidagen var när hälsoministern Jens Spahn ringde in till den öppna frågestunden och pläderade för Laschet och därmed indirekt för sig själv eftersom de ställt upp som ett team. En oartighet som partimedlemmarna inte gillade och genast valde bort honom från en tidigare förväntad plats i partipresidiet.

Om det blir Laschet eller Söder som blir CDU och CSUs kanslerkandidat, den så kallade K-frågan, återstår att se. Och om det överhuvudtaget blir en kansler från CDU och CSU. Under Merkels år som förbundskansler har den politiska spelplanen förskjutits så att den alltmer gynnar Die Grünen. Många spekulerar därför i en svart-grön regeringen – och kanske blir det till och med en grön förbundskansler. Det är onekligen ett spännande supervalår vi har framför oss.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift