Peter J Olsson: Det vänstervridna USA?

Aldrig har så många svenskar varit eller ansett sig som experter på amerikansk politik. Internationella media och Internet har gett oss omedelbar tillgång till minsta utfrågning i kongressen, de stora tv-kanalernas pratshower fick tidigt publik i Sverige.

Har då förståelsen blivit större? Nej, knappast mer än marginellt. Det är klart att kunskapen höjts hos en stor grupp svenskar, men den allt intensivare mediabevakningen har mest gått ut på att Donald Trump är dum i huvudet eller kanske fascist.

Därför är det något av en lättnad när Svenska Dagbladets USA-korrespondent Malin Ekman nu utkommer med en bok (”Skymning i Amerika”, Volante 2023) som kompletterar den rådande bilden.

Hon skriver som så många om splittringen och de åsiktsmässiga klyftor som nu delar USA. Men lägger inte skulden enbart på galna republikaner. I stället beskriver hon den extrema vänsterideologi som vuxit sig stark i USA och faktiskt erövrat många institutioner. Inklusive det demokratiska partiet, som annars fortfarande i svensk media beskrivs som ett vagt vänsterlutande socialliberalt alternativ. Det är som om det fortfarande var Bill Clinton som var president.

Stora delar av USA drabbas just nu av en ideologisk vänsterpolitik, det gäller inte minst Kalifornien och övriga två stater på Västkusten. Det gäller till exempel den fristad som skapades i Seattle efter kravallerna med Black Lives Mattars, där tog beväpnade vänsteraktivister över ett antal kvarter som blev laglös mark. I Kalifornien har man släppt på rättsstatens principer och i dag tycks det nästan tillåtet att stjäla i butiker – flera butikskedjor har stängt och jättelika tältläger med hemlösa kantar gatorna. . Samtidigt höjs skatterna för att betala alla vänsterexperiment. Människor har börjat flytta från den delstat som varit drömmen för så många.

Till detta kommer hur vänsterextrema idéer kommit att bli dominerande i media, vid universiteteten, och ibland inom storföretagen. Det har blivit svårt för dem med annan uppfattning att göra sig hörda.

Denna vänstervridning representerar inte någon majoritet i USA och allt fler känner sig alienerade och utfrysta. Det öppna då för överdrifter från andra hållet och man kan frukta att motsättningarna kan öka ytterligare. Sista meningen i boken är mycket riktigt ett citat: ” Valet kommer inte att hela oss.”

Detta är en viktig bok för den som vill se helheten i skeendena. Man måste emellertid samtidigt tänka att det stora och fantastiska USA innehåller mer än wokeideologer och att historien kan ändra riktning.

Det sägs inte uttryckligen men titeln ”Skymning i Amerika” är förstås en allusion på Ronald Reagans berömda reklamfilm från återvalskampanjen 1984: ”It’s morning in America!”

Varför skulle det inte 40-45 år senare komma en sådan president igen?

Peter J Olsson är frilansskribent