Patrik Strömer: Årets julklapp

Årets julklapp år 2023 är sällskapsspel. Det är i vanlig ordning en utmärkelse från Handelns Utredningsinstitut som är lika delar en trendbarometer som en förhoppning om merförsäljning. Och just fysiska spel har under lång tid varit en bransch i tillväxt. Kanske mer i länder som Tyskland med en stark speltradition eller i USA där de som spelade på konsoler och datorer under 1990-talet nu är vuxna och hellre spelar något i en timme eller två när det finns tid, än sitter en hel kväll eller helg för att spela via en skärm. Men även i Sverige har intresset ökat, fler bra spel finns på marknaden och fler utländska spel släpps i versioner översatta till svenska.

Så varför är då sällskapsspel årets julklapp 2023? Motiveringen lyder: ”Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.”

Samhörighet? Men går inte spel ut på att vinna? Jodå, men det viktiga är inte just att vinna, däremot att spela för att försöka vinna. Dr Reiner Knizia som är en av världens mest kända spelskapare, och den mest produktive, var inbjuden i tysk TV tidigare i år och spelade sitt eget spel Heckmeck am Bratwurmeck med programledaren och övriga gäster. Heckmeck är ett fantastiskt fint litet spel där man som i Yatzy ska rulla tärningar och samla på brickor med maskar – spännande in i det sista. Men när programledaren tittar ner på Reiners ynkliga lilla hög på bordet och säger ”Det går inte så bra för dig?” så blir svaret: ”Jo, det gör det! Detta är det bästa jag vet! Att få spela med andra människor och dela andras glädje och i detta fall också se att ni uppskattar det jag gjort.”

Även om det går att sätta på sig en socialt otrevlig vinnarskalle, så är det mest fascinerande med spel hur interaktionen går till. Den som kan beundra andras drag – trots att ni är konkurrenter för en kort tid – kommer att ha större glädje av tiden tillsammans. Och i nya spel är det nästan alltid nödvändigt att studera vad andra gör, för att själv kunna förstå vad som kan vara en bra strategi. Upptäckandet blir därför individuellt, men är samtidigt del av en gemensam upplevelse. Och visst är det rätt skönt att kunna utropa sig till segrare!

När det gäller spel till jul är mitt första råd att inte sätta sig med ett nytt spel på själva julafton. Få saker är värre än högläsning ur regelboken. Lite förberedelser skadar inte, så att någon har läst reglerna och kan använda dessa som referensverk vid behov för att kolla upp detaljer är alltid bra. Övriga kan få regelgenomgång utifrån en snabb överblick av vad spelet går ut på, hur man vinner och hur det tar slut. Men det finns ofta videos på nätet numera för att få en allmän känsla av vad det handlar om.

Mitt andra råd är att mer lättsamma spel lämpar sig bättre i juletid. Codenames är förstås en modern klassiker där man spelar i lag för att ge synonymledtrådar till utlagda ord. Just One är ett samarbetsspel där den aktiva spelaren ska gissa ett ord baserat på de andras ledtrådar – men med kruxet att om två spelare råkat ge samma ledtråd så försvinner den helt. Det gäller alltså att vara lagom klurig! Dixit är ett underbart spel där spelarna utifrån en ledtråd ska gissa vilken av bilderna som är originalet, medan övriga spelare kan få poäng om andra spelare gissar på deras bild. Om ledtråden var så svår att ingen kunde gissa rätt blir det noll poäng till spelledaren i den omgången, så det finns incitament att vara lagom klurig.

När det kommer tll klassiska spel borde det gå att uppgradera sig något. I stället för Yatzy är Heckmeck det objektivt bättre spelet. Monopol kan gott ersättas av Catan eller rentav Power Grid (Funkenschlag). Ja, en sådan lista kan göras ganska lång. Och det finns kommersiella aktörer som gjort egna listor med förslag på spel till jul. För den som är intresserad på riktigt är databasen/hemsidan www.boardgamegeek.com en outsinlig källa till inspiration, jämförelser, regelfrågor och strategidiskussioner.

I Sverige har det länge varit frågespel och partyspel som dominerat försäljningen. De mer strategiska spelen är på uppgång, men tillhör inte de vanliga referenspunkterna för gemene man. Det är ändå tydligt att en brädspelsnörd sedan ett kvarts sekel inte längre är lika kufig som tidigare. Spelbutiker, spelcaféer och olika typer av konvent är välbesökta. Så vad är lockelsen?

Kanske är det som HUI beskriver, att kunna lämna vardagen för en stund där fokus ligger på att lösa andra typer av problem eller hantera situationer som uppstår bortom det vanliga livet. Känslan av att kunna inbilla sig att man nog har något smart på gång i spelet, liknar det flow som Mihaly Csikszentmihalyi beskrivit. När vi behärskar något som verkar svårt, då är vi vårt bästa jag. Spel kan också erbjuda möjligheten att gå in i en roll, bete sig annorlunda än vad man annars gör och det utan att konsekvenserna behöver bli oöverstigligt negativa. Och att dela en upplevelse med andra gör den mer minnesvärd. Årets julklapp är tidlös, kostnadseffektiv och alldeles, alldeles underbar!

Patrik Strömer är generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen

Tio spel som bör finnas i varje bildat hem:

  1. Ticket to Ride
  2. Splendor
  3. Heckmeck an Bratwurmeck
  4. Lama
  5. The Mind
  6. 7 Wonders
  7. Catan
  8. For $ale
  9. Patchwork
  10. Dixit

Tio tyngre spel för den spelintresserade:

  1. Power Grid
  2. Terraforming Mars
  3. Puerto Rico
  4. Ra
  5. Terra Mystica
  6. Taluva
  7. Brass:Birmingham
  8. Great Western Trail
  9. Caylus
  10. Wingspan

Tio nyare spel som jag gillar:

  1. Obsession
  2. Ark Nova
  3. Darwin’s Journey
  4. Cryptid
  5. Concordia
  6. Art Society
  7. Grand Austria Hotel
  8. Heaven&Ale
  9. Viticulture
  10. Challengers!