”Österrikare” från hela världen på plats i ÖsterrikeI mitten på november samlades vänner av den österrikiska skolan från 40 länder på Österrikes Nationalbank för att utbyta och testa idéer för friare samhällen. Arrangörer var Fundacion Bases i Argentina, Austrian Economics Center och Hayek Institutet. Svensk Tidskrift var svensk mediapartner.

Barbara Kolm, chef för Austrian Economics Center och Hayek Institutet, inledde konferensen.

– Vi lever i en post-politisk tid, från Bismarck till byråkrater och teknokrater som leder till frustrerade väljare. Livsstilspolitik står mot särintressen, Wall Street mot Main Street. De geopolitiska utmaningarna är stora och den ena krisen följer den andra. Politiken skulle vinna på ett mer systemomfattande och långsiktigt perspektiv. Fler borde ta till sig de österrikiska principerna om konkurrens, eget ansvar, ekonomisk frihet, öppna marknader, skydd av privategendom och tolerans mot oliktänkande.

Konferensen behandlade en lång rad aktuella ämnen såsom österrikisk syn på nollränta, AI, EUs framtid, läget för marknadsekonomin i olika länder, bitcoin, blockchain samt ett antal eviga frågor för vänner av den österrikiska skolan. Själv försökte jag presentera ett österrikiskt perspektiv på mobilitet i form av resor och transporter.En mycket intressant presentation gjordes av Hannes H. Gissurarson som talade om de Mengerianska rötterna till Hayeks ”konservativ-liberalism”. Gissurarson menade att Hayek i likhet med Menger var kritisk till konservatism (som substantiv) eftersom vi aldrig kan avgöra vad som är en god eller dålig tradition. Samtidigt var han konservativ (som adjektiv) i sin respekt för traditioner och medveten om individens begränsningar. Vår framgångsrika civilisation har uppstått genom skapande och överföring av kunskap tack vare prismekanismen och traditioner.

Ett uppskattat inslag var en liveinspelning av podden Contra Krugman där Tom Woods och Robert Murphy bemöter Krugmans krönikor i New York Times (Avsnitt 211).På plats i Wien fanns också möjlighet att bese alla de platserna där Hayek, Mises, Menger, Böhm von Bawerk m fl var verksamma. En guidad tur tog konferensbesökarna till Universitetet, skolorna, krogarna och andra platser som relaterade till den österrikiska skolan. Att Karl Popper bodde så nära Hayek var en nyhet för många.

I samband med konferensen arrangerades en galamiddag där Richard J. Stevenson och Tom Woods tilldelades Hayek Lifetime Achievement Award.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift