Oscar Fors: Anderssons regeringsunderlag förblir högerns bästa valarbetare

Magdalena Anderssons regeringsunderlag fortsätter vara totalt obegripliga inför väljarna. Efter storbråk och infekterade konflikter i Miljöpartiet samt en krigsförklaring från Vänsterpartiet riktat mot Centerpartiet kan man minst sagt säga att Anderssons lag är splittrat. Som grädde på moset gick Magdalena Andersson ut i Göteborgsposten och skyllde Sveriges negativa samhällsutveckling på den högermajoritet som funnits i riksdagen de senaste 20 åren. Det är tydligt att hon vill lämna den breda mitten och röra sig vänsterut.  

Liksom de flesta partier skakas även Miljöpartiet inre strider. Strider som sällan är särskilt vackra, men som samtidigt blir underhållande att beskåda när de “läcker” ut i media. Märta Stenevi har verkligen inte haft det lätt på senaste tiden. Hon är anklagad för toppstyrning av anställda på partikansliet, något som lett till att partiledningen startat en internutredning, och dessutom har hennes värsta mardröm gått i uppfyllelse i och med att valberedningen föreslagit Daniel Helldén till hennes språkrörskollega. Daniel Helldén tillhör partiets mitt och har samarbetat med Moderaterna i Stockholms stad. Helldén vill se mer fokus på Miljöfrågor och mindre på så kallad identitetssocialism.

Att Märta Stenevi troligen sitter kvar till nästa valrörelse är katastrofalt för Miljöpartiets siffror, men en enorm tillgång för Tidö-partierna. Hon är nämligen den minst omtyckta partiledaren i flera mätningar. Detta eftersom hon framstår som elitistisk, moraliserande och högtravande. Det framstår som att hon inte gillar det svenska folket. Klimatet är en prioriterad fråga bland väljare och Miljöpartiet har potential att växa om de rör sig mot mitten. Stenevi är dock garanten för att miljöpartiet ska ligga kvar runt spärren.

En annan person som var en tillgång för högern i valrörelsen är Nooshi Dadgostar. Vi minns alla debatten då Dadgostar krävde platser i Anderssons regering i direktsändning inför en miljonpublik. Och Ebba Busch spetsiga kommentar efteråt om att det var som att bevittna Magdalena Anderssons värsta skräckfilm live.

I förra veckan var det dags för uppföljaren: Anderssons Horror Movie part 2. Dadgostar meddelade vid en presskonferens att hon tycker Centerpartiet är ett “extremt parti” och att de därför inte kan ingå i Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Dadgostar hänvisade glatt till opinionsmätningar som just nu tyder på en majoritet för V, MP och S. Muharrem Demirok blev naturligtvis upprörd och sa ”Dream on Nooshi” till ett gäng journalister.

En rödgrön röra är perfekt ammunition i en valrörelse. Högern kan argumentera för att Centerpartiet gjort sig totalt irrelevant i svensk politik eftersom ingen sida verkar vilja samarbeta med dem.

Något som i alla fall står klart i den inrikespolitiska cirkusen är att både Kristersson och Andersson kommer ha svårt att styra sina stödpartier framöver. Vänsterpartiet och Miljöpartiet skrämmer livet ur mittenväljare samtidigt som borgerligheten krymper och Sverigedemokraterna vinner ny mark. Dessutom lever vi i en osäker värld där kriserna avlöser varandra.

Kristersson har dock en fördel, och det är att han faktiskt har ett regeringsunderlag. Vilket är en förutsättning för att kunna hantera och leda ett.

Oscar Fors är mediestudent