Nu blir det andra bullar

Jag vill minnas att det fanns en tid när man kunde bjuda hem ett sällskap på kalvstek med gräddsås och potatis. Det skulle förstås inte gå idag.

Den ene äter inte kött, av klimatskäl. Den andre, håller sig undan från potatisen, av dietskäl. En tredje gillar helt enkelt inte pressgurka.

Självklart ska barn som är vegetarianer/muslimer/glutenallergiker kunna äta skolmat utan kött/fläsk/mjöl. Men är det lika självklart att hela samhället, alltid, måste vara anpassat utifrån allas preferenser?

Och sedan när behöver hyggligt friska personer leva på diet?

Håhå jaja, det är lätt att känna sig ärkereaktionär…

Sällan har vi haft så stora möjligheter att äta goda, näringsrika och varierade måltider. Sällan har vi haft så många önskemål om att inskränka just den möjligheten.

Som lök på laxen tillkommer alla de myndigheter och organisationer som försöker styra vårt ätande. Några aktuella exempel:

• Ostkakeförbud. Livsmedelsverket har väl knappt hämtat sig från den tidigare striden kring spannmålsrekommendationer och fettdieter innan de bestämmer sig för att slå till mot den småländska ostkakan. Nu är det den opastöriserade mjölken som ska förbjudas helt. Till slut – och efter ett ostkakeuppror – tycks ändå verkets generaldirektör ändå ha insett att ostkakan vid tillagning upphettas i ugn långt över pastöriseringstemperatur…

Livsmedelsverkets miljöval. Utöver att skydda oss från sjukdomar vill Livsmedelsverket hjälpa oss att rädda klimatet med förslag på miljösmarta livsmedel. Nu uppmanas vi minska vår konsumtion av kött, ost och fisk. Nu ska vi äta som om det vore 1970, kommenterar matjournalisten Lotta Lundgren i Aftonbladet. Kul, kul. Själv läste jag igenom några årgångar Allt om mat från 1970-talet i somras. Det rekommenderas. Oljekrisens och den radikala vänsterns årtionde var sannerligen ingen höjdare ur matsynpunkt. I princip alla artiklar handlade om hur man skulle laga mat så billigt som möjligt. ”När du har förmånsköpt…” var en ständigt återkommande rubrik för storkok på höns och falukorv.

• Köttstopp i kyrkan. Svenska kyrkan har hittills präglats av relativt liberala måltidsregler. Här har både fläsk, skaldjur och alkohol varit okej. Men nu motioneras det om att kyrkomötet ska uppmana alla församlingar att av klimatskäl främst servera vegetarisk mat.

Den enda trösten är väl att det knappast kan bli värre. Lägger vi ihop råden, påbuden och önskemålen om hur vi bör äta kan vi glömma både kött, sås och potatis.

”Välkommen på middag om lördag klockan sju. Det serveras små gröna ärtor.”