Namn att minnas: Vít Jedlicka

Mygg, efterfester och en egen First lady – namn att minnas ber att få presenter Liberlands president.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Den om myggen.

Det var kanske inte direkt det svaret som Namn Att Minnas väntade sig. Och, det var tydligt att det inte var den frågan som Liberlands, för övrigt snart Sverigeaktuella, president Vít Jedlicka tycker är önskefrågan heller.

Vit-portraitLiberland är en självutnämnd liten nation, som består av sju kvadratkilometer mellan Serbien och Kroatien. Det ligger i ett område, uppenbarligen myggrikt och träskliknande, som ska vara sk terra nullius och föremål för gränstvist mellan de två länderna. Serberna har sagt att Liberland inte inkräktar på Serbiens gräns och kroaterna sägs muttra en smula, och har blockerat tillträde till landbiten – vilket även några serbiska journalister fick erfara. Diskussioner i de båda länderna fortgår och oftast handlar det om huruvida Liberland är ett ”projekt” att ta på allvar eller ej.

Och det är kanske detta som är frågan. Namn Att Minnas har ingen aning, men finner det ändock befriande med olika metoder att vitalisera politiska frågor som berör individens frihet och där Galt’s Gulch, uräkta, Liberland, må vara en.

Då Jedlicka fann det långsamt och lite trögt att via den vanliga politiska vägen förändra Tjeckien till ett frihetligt paradis, så valde han att den oortodoxa vägen att starta ett nytt land. Hugade kan söka medborgarskap via webben (extremister såsom kommunister och nazister göre sig ej besvär) och som valuta avser man ha något som liknar bitcoin.

Fortfarande har han ett ben kvar i den tjeckiska politiken, som distriktsordförande för Svobodní i regionen Hradec Králové. Namn Att Minnas har också noterat att om det visar sig bli öppningar för att kunna göra skillnad i Tjeckien kan Jedlicka tänka sig att avstå från rollen som Liberlands president, i fall det blir lite konstigt att ha en president för ett annat land som politiker.

Så oavsett var det hela kommer att hamna, så vill Namn Att Minnas peka ut Vít Jedlicka som just ett namn att lägga på minnet. Han är en karismatisk och engagerad ung man från Prag; euroskeptiker, libertarian och med en bakgrund som finansanalytiker. Han kallar sin respektive för ”the first lady” i dagligt tal, har humor och ett så kallat ”vinnande sätt”, samt – inte oviktigt för politisk framgång – ordnar trevliga efterfester.

Med en låda myggspray kan han nog gå hur långt som helst.

Namn att minnas