Namn att minnas: Hanna Wagenius

namn_att_minnas

Mellan 1957 till 1975 var vinjetten ”Namn att minnas” frekvent i Svensk Tidskrift. Här skrev Gunnar Unger om personer som spåddes en framtid i svensk politik. I arkivet finns till exempel bitska porträtt av Olof Palme, Per Ahlmark, Yngve Holmberg och Pehr G. Gyllenhammar. Nu startar vi upp vinjetten på nytt, och synar nästa generations makthavare i sömmarna.

Fri invandring, legal sexhandel och ”cannabis-systembolag”. Men också sänkt arbetsgivaravgift och bonus-malus.

I tv-debatter ger hon intryck av att vara tydlig, bestämd och fokuserad. Namn Att Minnas håller kanske inte alltid med i sak, men gillar förvisso ideologisk tydlighet.

hanna_wagenius_2År 2011-2015 var Hanna Wagenius ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund och blev känd för att hålla kvar vid sin synpunkt oavsett om de blev omstridda eller populära. Hon var en av de ungdomsförbundsordförande som syntes allra mest under sin period. Som ett flaggskepp för den något mer liberala falangen av Centerpartiet var hon också en förespråkare för en flexiblare arbetsmarknad och ville att Sverige ska gå med i NATO.

Förresten. Det här med centerpartister som vill att Sverige ska gå med i NATO är för övrigt något som Namn Att Minnas nickar uppskattande åt. En dag kanske de till och med vill avskaffa några monopol..?

Wagenius kandiderade både till riksdag och till EU-parlament, men utan att komma in i någotdera. I dag arbetar hon som jurist i Östersund och syns inte längre i det politiska flödet så ofta.

En paus från heltidsengagemanget stärker de allra flesta, något som Namn Att Minnas rekommenderar å det grövsta till betydligt fler politiker. Vi tror att det finns en stor chans, eller risk för den som känner så, att se henne i det politiska toppskiktet igen efter nästa riksdagsval (när nu det blir).

Namn Att Minnas hoppas i alla fall att så är fallet, ty, det vore synd om inte Centerpartiet tog om hand om denna kraft som samtidigt kan föra sig med bravur i salonger och är nere med kidsen. Som kan diskutera hobbittar med samma allvar som arbetsgivaravgifter. Som är full av energi och verkar vara både bestämd och trevlig. Som ser landsbygden som en naturlig del av Sverige och inte bara som pigga semesterorter för storstadsborna.

I SVT år 2012 svarade hon så här på vilken ministerpost hon skulle vilja ha:

– Herrejösses, det har jag inte funderat över… Justitieminister, kanske. Det vore kul med någon med juridisk bakgrund som har den posten.

Boom. Som man väl säger.

Namn att minnas