Några sommarindivider

Är det den ohämmade individualismens fel att alla P1:s sommarpratare nu väljer att ägna en och en halv timme åt att prata om sig själva? Åh vad tröttsamt!

Fast vid närmare eftertanke var det intressant att höra Filip Hammar berätta om sin uppväxt – tänk att ha en pappa vars första reaktion när han träffade på någon uteliggare alltid var avundsjuka. Filip Hammar har kallat sig för ”handelsresande i trams”, men han visade att det bakom hans och Fredrik Wikingssons alla program om knasiga människor inte bara ligger en vilja att locka många tittare, utan främst ett genuint intresse för dem som väljer att gå sin egen väg.

Sara Danius, litteraturforskare och ledamot av Svenska Akademin, berättade också om sin uppväxt. Men inte främst om sin mamma Anna Wahlgren, utan om sin mindre kända pappa, Lars Danius. En samhällets stöttepelare, sa Danius. En mycket borgerlig man, skulle man också kunna säga. En pensionerad lärare och militär som övade skalor på pianot under helgerna, lyssnade på klassisk musik, alltid läste understreckarna i Svenskan och lagade inkokt lax med majonnäs och kokt potatis till alla högtider. En person väldigt långt från de utflippade figurer som Filip Hammar träffat på, men någon som ändå, genom sin inrutade vardag och sin korrekta artighet, nog skulle betraktas som lite udda idag.

Daniel Sachs, vd för Proventus, utgick ifrån sin farfars far, Josef Sachs, grundare av NK. Han berättade om en judisk familj, välintegrerad i det svenska samhället, som ändå oroades när de såg vad som hände i 1930-talets Tyskland. Hur mycket skulle ansträngningarna att bli en del av det svenska samhället visa sig värda om nazismen verkligen fick fotfäste här också? Men han betonade också hur identiteter är flytande och går i varandra. Man är inte bara jude, inte bara kristen, inte bara företagsledare och så vidare.

Individualism används ibland som ett skällsord. Då är den just ohämmad. Liberalerna, kapitalismen och satsa-på-dig-själv kampanjerna har fel – ”vi är inte bara atomer som svävar fritt omkring”, ”vi är beroende av andra människor”. Självklart! Är det något de bättre sommarvärdarna visat är det vilken betydelse alla människor vi möter genom livet spelar för oss, för våra livsval och våra identiteter. I mötet med dem vi blir just de individer vi är.

Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.