Mats Fält: Tidö – en vintersaga

Tillfälligheter och sammanträffanden ska inte övertolkas. Världen lider ingen brist på konspirationsteorier. Samtidigt undrar man ibland. Som när Sverige och Finland skriver på ett avtal med Turkiet på NATO-mötet i Madrid just den 28 juni. Det var dagen för vårt lands största militära nederlag någonsin – vid Poltava i vad som idag är Ukraina – och skottet i Sarajevo 1914 – inledningen till historiens mest idiotiska krig. Eller när ett antal partier väljer plats för sina koalitionsförhandlingar.

Jag kör ut till Tidö en lördag eftermiddag i slutet av januari. Vägen är ovanligt full av kurvor och backar och utsmyckad med en vacker allé. Med tanke på hur många alléer som huggits ned med hänsyn till trafiksäkerheten, måste detta vara en av rikets farligaste sträckor. Döden lurar bakom varje kurva. Det är ett rent under att några förhandlare överhuvudtaget kom fram till slottet. Än mer att någon överlevande kom tillbaka till Rosenbad.

Väl framme härskar lugn och tystnad. Allt är stängt och förbommat. Det går knappt att parkera lagligt i närheten av slottet, om man inte fuskar och tar vägen förbi MC- och cykelmuséet. Tidigare fanns här även ett leksaksmuseum men det har numera sin hemvist i ett bergrum på Södermalm. Det var tydligen säkrast så. På detta sätt slapp vi troligen ett antal putslustiga kommentarer till sällskapets val av plats, för sina till en början hemliga förhandlingar.

Till och med värdshuset är stängt, trots det fina vintervädret. Detta var dock innan dansförbudet upphävdes. Det kanske blir annorlunda nästa år. Avskaffandet av dansförbudet verkar bara ha en fiende – Barometerns ledarredaktion i Kalmar. Varför hatar min gamla arbetsplats regeringens hittills populäraste reform? Det handlar nog mest om avundsjuka. När såg vi senast Kalmar slott i spalterna?

Tidö slott är vackert där det ligger på sin kulle med utsikt över fälten och Mälarens vatten. Det är stort och pampigt, väl i klass med systerslotten från samma epok, som Rosersberg och Tyresö. Men visst, Kalmar är större och byggt för krig på ett helt annat sätt. Tidö är byggt för mat och prat. Möjligen även för bröllop och förhandlingar.

Egentligen är det konstigt att dansförbudet överlevde de nattliga diskussionerna. Både KD och L brukar inte sällan återvända till sin traditionella förkärlek för att styra människors liv. Förhandlingarna fördes inom gränserna för gurkstaden Västerås. Kommer ni ihåg hur mycket vatten det är i gurka? Kritiken mot Johan Pehrsons nattliga drickande av konjak, tillsammans med SD-ledningen, i slottets gentila salar kunde också mycket väl ha resulterat i ett bakslag.

Att avtalet som blev resultatet av slottsvisiten inte präglas av radikal reformvilja är mer förståeligt. Vem byggde Tidö slott? Axel Oxenstierna. Man kan säga mycket om den tidigmoderna svenska nationalstatens fader, dock ej att han var en nyliberal upprorsmakare. Han skapade den starka stat som byggde stormakten, organiserade osannolikt många arméer och tog plats i europeisk politik. Han såg också till att Sverige blev ett av de länder där den enda sanna lärans dominans var som mest total. Axel hade känt igen sig i mullornas Iran.

En intressant detalj i sammanhanget är att det som verkligen gav Oxenstierna makt var det faktum att Sverige faktiskt hade kvinnlig tronföljd. Något som är svårt att förklara för frågvisa mellanstadieelever. Om Carl XVI Gustafs principer fått råda, hade Axel inte kunnat styra drottning Kristinas förmyndarregering på samma sätt. Det hade blivit mer Brunei och mindre adelsvälde, för att låna en annan modern jämförelse.

De även denna gång uteblivna reformerna av vår katastrofala bostadsmarknad, är det svårt att skylla på Oxenstierna men möjligen på hans slott. Det är fyllt av ett otal rum, många imponerande vackra med historiska interiörer. Det skulle kunna vara lätt att glömma evighetslånga köer och ologiska regleringar, när man får tillbringa tiden i en miljö som kombinerar det bästa från både stormaktstiden och våra dagar. Steget från prakten på Tidö till vardagen i våra utanförskapsområden är väldigt långt. Scandic i Kista hade inte varit lika speciellt men där hade deltagarna kanske samlat tankarna inom just detta område, på ett annat sätt.

På väg tillbaka till det moderna Västerås känns avståndet mellan Axels slott och dagens verklighet väldigt påtagligt. Efter 20 minuter blir allt som vanligt igen, i takt med att det svenska vintermörkret sänker sig över landskapet. Det blir nog ett återbesök när ljuset kommit tillbaka och Tidö Värdshus återigen öppnat sina portar. Axels slott är väl värt en omväg, som det står i Guide Michelin när något verkligen är sevärt. Det var det redan innan konjakskuporna togs fram i höstas.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun