Mats Fält: ”Good Charlotte”?

Det finns ett mycket trevligt litet café i Trouville-sur-Mère vid den franska kanalkusten. Trouville är ett ganska exklusivt ställe där man ibland kan se presidenten med hustru promenera längs med stranden. Näringsstället serverar mer smårätter än kanelbullar och småkakor – rutiga kokboken finns inte i biblioteket – och har erkänt gott rykte. Det som gör det lite extra speciellt är att det heter ”Charlotte Corday”.

Charlotte var en ambitiös och allvarlig ung dam på 25 år som sympatiserade med de moderata reformisterna under den franska revolutionen. Hon var bildad och intresserade sig för samhällsfrågor men fick leva med att kvinnans roll var begränsad av både lagar och traditioner. Trots det har Charlotte blivit en permanent del av historien. Hennes hem ligger halvvägs mellan Trouville och Paris.

Många har sett den dramatiska tavlan ”Mordet på Marat”. På den kan man se hur den extremistiske publicisten Jean Paul Marat ligger döende i sitt badkar. Han hade inte fått plats i den ”breda mitten”. Charlotte tyckte att hans återkommande krav på hämnd och avrättningar av politiska motståndare var vedervärdiga – hon drog en röd linje med sin kniv. Efter dådet stannade hon lugnt kvar och lät Marats medhjälpare ta henne till fånga. Några dagar senare blev hon avrättad. Innan giljotinens blad kapade hennes huvud konstaterade Charlotte att hon nu skulle göra Brutus sällskap i himlen. Brutus var en av de som mördade Roms diktator Caesar år 44 före Kristus.

Brutus knyter ihop Charlottes modiga verk med Caesars banemän och även med en annan känd mördare, John Wilkes Booth. Den berömde skådespelaren sköt president Lincoln på Fords Teater i Washington DC i april 1865 – samtidigt som slutet närmade sig för sydstatskonfederationen. Även Booth refererade tydligt till Brutus kamp mot diktaturen när han efter mordet hoppade ned på scenen och flydde från brottsplatsen.

Mord bör naturligtvis undvikas och är alltid problematiskt. Ofta leder de dessutom inte alls till de resultat som de mer eller mindre seriösa aktörerna tänkt sig. De här tre exemplen har det gemensamt att de snarare resulterade i motsatsen.

Charlotte stoppade effektivt Marats hatfyllda artiklar i den egna tidningen ”L’ami du peuple” men avrättningarna blev fler och terrorn intensifierades. Mordet på Marat blev ett ytterligare argument för de som ville krossa det gamla samhället och driva igenom sin egen totalitära variant av ”cancel culture”.

Brutus och hans kamrater hade ingen bra plan annat än en allmän önskan om att återupprätta den gamla aristokratiska republikens värden och moral. Resultatet blev efter en tid en intensiv klappjakt på de som till slut vågat ställa sig i vägen för Caesar. Hans adoptivson Octavianus tog den totala makten med ytterst brutala metoder och blev senare rikets förste kejsare under namnet Augustus. Brutus flydde men besegrades i öster i strid av styrkor lojala med Octavianus och dog efter slaget.

Booth ville rädda sydstaterna genom att döda Lincoln och hoppades på att det skulle skapa ett nytt läge i kriget. Dådet kom dock alldeles för sent och hade bara negativa konsekvenser för de Booth försökte hjälpa. All kompromissvilja försvann, Lincolns mer moderata inställning till fienden ersattes av en betydligt hårdare som gjorde försoningsprocessen efter kapitulationen betydligt mer komplicerad än om presidenten fått leva och kunnat förverkliga sina egna planer.

Det finns inget ”Café Anckarström” i Stockholm. Det är kanske bra. Även om det är värdefullt att komma ihåg sin historia så är uppmuntran till mord på även ytterst tveksamma figurer uppenbarligen sällan en bra idé. Det räcker nog med att Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby påminner om kungamordet. Familjen Anckarström bytte namn till Löwenström efter mordet på Gustaf III och donerade en stor summa pengar till projektet.

Den allmänbildade har redan konstaterat att rubrikens fråga också är namnet på en popgrupp. Den bildades i den trots namnet extremt oglamorösa lilla staden Waldorf i östra Maryland. Gruppens namn har ingenting alls med Charlotte Corday att göra. Det kommer istället från en populär serie barnböcker, av vilka en heter ”Good Charlotte; Girls of the Good Day Orphanage”. Serien heter ”Butterfield Square Series” och författarinnan Carol Beach York.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun