Mats Fält: De andras liv

Faysa Idle gör en viktig insats. En insats som inte borde behövas men som dess värre är nödvändig. Hon berättar om hur det verkligen är att leva med kriminalitet i utanförskapsområden. Hur det är att se auktoritära ideologier äta sig in i samhället samtidigt som banden till det övriga Sverige tunnas ut och ibland blockeras. Hur det är när döden är en ständigt närvarande del av livet.

Idle beskriver i sin bok ”Ett ord för blod” (Lind & Co, 2023) livet i sin del av Stockholm. Ett liv som länge inte fick plats på riktigt i varken medias bevakning eller den politiska debatten. Med faror och begränsningar som alltför många gjorde sitt bästa för att hålla borta från dagsljuset. Det har dock blivit svårare med tiden. När liberalernas partiledare av säkerhetsskäl inte kan trygghetsvandra i rikets andra stad har det gått långt.

Nyligen kritiserades författarinnan Elisabeth Åsbrink för att fortfarande, efter en skjutning i hennes egen trappuppgång, fokusera på risken för populism i stället för de risker gängkriminalitet, maffiastrukturer och parallellsamhällen sedan länge utgjort för de som inte har råd att bo i de relativt lugna kvarteren. Den som läst Faysa Idles bok stannar nog upp en gång extra innan han eller hon låter ännu ett brandtal mot partiledaren från Sölvesborg ersätta den seriösa diskussionen om vårt lands allvarliga problem. Vi måste ta tag i det här nu. På riktigt.

En av de egentligen självklara slutsatserna efter avslutad läsning, och Idles kloka inlägg i både press och TV, är att vi inte hjälper de drabbade genom att inte låtsas om problemen eller tycka synd om de skyldiga. Stödet för robusta insatser för trygghet och säkerhet är stort i våra utanförskapsområden. Invånarna älskar sina bröder och systrar men de vill inte leva med gängkriminalitet och ständiga hot. De duckar och försöker klara vardagen eftersom samhället gett upp, eller inte ens orkat försöka ge det stöd som krävs.

I andra sammanhang har Idle fokuserat mer på islamismens utbredning. Den har begränsat många kvinnors liv på ett sätt som vi självklart hade kritiserat i andra sammanhang. Läget har bara blivit värre och alltför många gånger har de som varnat blivit avfärdade som alarmister eller islamofober. Kombinerad med grov kriminalitet blir islamismen ett hot mot hela vårt samhälle, till och med på så idylliska platser som skärgårdskommunen Tyresö.

Faysa Idle är en viktig röst. Hennes insats kan bidra till att vi till slut inser hur långt ned på det sluttande planet vi faktiskt kommit. Läs ”Ett ord för blod”, tänk efter och avfärda aldrig mer varken islamism eller gängkriminalitet som hjärnspöken uppfunna av ett parti som många har kritiska synpunkter på. Idles personliga historia om livet mellan döden och vardagen både fängslar och skrämmer. Hon har varit mitt i det många av oss andra bara sett på TV. Varit mitt i det men överlevt och tagit sin berättelse vidare till oss andra som måste få veta.

Alla har rätt till trygghet och frihet. Även de som råkat hamna i Angered, Rosengård och Rinkeby.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun