Print Friendly

Ledare Nr 3 – 2007

Av Redaktionen | 13 juli 2007

Solglimtens vecka

Redaktionen för Svensk Tidskrift välkomnar dig till detta specialnummer med betraktelser från solglimtens Almedalen. Med allt från klockrena utspel och högintressanta seminarier till urvattnade politiska tal och plaskblöta flygblad har politiker, opinionsbildare, journalister och lobbyister intagit Visby. Från scenen i självaste Almedalen har det inte levererats särskilt mycket nytt under solen. Talen har i allt stort varit förutsägbara och tillslätade.

Veckan inleddes med en nervös miljöminister som inte lämnade miljöområdet under sitt tal. Därefter tog oppositionsledaren Mona Sahlin vid och levererade flosklernas floskel genom att utlova att återställa ”rättvisan” (sic!). Dag tre klev en tydlig och humoristisk socialminister upp på scenen och uttryckte befogad oro över unga människors psykiska ohälsa. Den 24 timmars barnpsykiatri på nätet som ministern presenterade är ett gott initiativ men det är inte tillräckligt för att skapa ett livslångt välmående. Vi behöver skapa ett samhälle där varje enskild människa får synas och höras för att uttrycka just sina behov. Ett samhälle där var och en kan växa av egen kraft, förverkliga sina drömmar och bli stärkt i tilltron till själv. Vägen dit börjar med mer frihet istället för den rådande omhändertagandementaliteten som snarare skapar otrygga människor. Hägglunds ideologiska tal där han drog liknelser mellan Pippis värld och dagens omhändertagandementalitet kändes därför befriande friskt. Miljöpartiets Peter Erikssons anförande blev ett mellanspel innan finansminister Anders Borg levererade ett imponerande tal utan skriftligt manus. Innehållet präglades föga förvånande av begrepp som full sysselsättning och utanförskap. Talet innehöll ett förhållandevis stort mått av ideologi. Även om såväl Vänsterpartiet som Folkpartiet återstår så har de flesta redan lämnat årets politikervecka.

Dragplåstret Göran Perssons fyra timmar i Visby bidrog till att klimatfrågan och bilen hamnade i fokus. Men det räckte ändå inte till för att dra igång den riktiga Almedalspulsen som vi blivit bortskämda med de senaste åren. Även om det mesta kort och gott blev urvattnat så fanns det en och annan solglimt.

Den starkaste solstrålen var Anna Ekström som meddelade att Sacos fackförbund kommit överens om att inte använda sig av stridsåtgärder för att få fram kollektivavtal, såtillvida två förutsättningar inte är uppfyllda. Dels måste det finnas medlemmar som vill ha kollektivavtal på det aktuella företaget och dels måste kollektivavtalet vara bättre än de rådande villkoren. Att som facklig företrädare säga att det är fel att facket sätter företag i blockad för att tvinga fram kollektivavtal när de anställda själva inte begär visar på en imponerande insikt om demokratiska värden och metoder. Svensk Tidskrift applåderar Anna Ekström!

Ulrika Karlsson
Redaktör för Svensk Tidskrift

Comments are closed.

ANNONSER:

Axess

Den svarte mannens börda

SNB:s skribentskola

webshop_banner

Ladda ner E-boken om Liberalkonservatism