Ledare nr 2 – 2006

Valet närmar sig, men istället för en allt intensivare debatt i sakfrågorna ser vi att partierna gör allt för att minimera skillnaderna mellan sina politiska förslag. För väljarna finns det allt färre sakfrågor att ta ställning till. Istället kommer sannolikt valet att handla om förtroende för partiernas ledande personer.

Partistrategerna har kommit fram till att valet avgörs på marginalen och i slutet av valrörelsen. Det gäller att utplåna alla tydliga skillnader i politik för att vinna marginalväljarna. Alliansen har triangulerat sig in i socialdemokratiska kärnfrågor genom att vända exempelvis i synen på arbetsrätten. Det vi alla nu väntar på med spänning är på vilket sätt socialdemokraterna kommer att försöka triangulera sig in bland Alliansens traditionella väljaretrupper. Kanske får vi se vallöften från regeringen om borttagen fastighetsskatt och förmögenhetsskatt? Och vad ska i så fall Alliansen svar med för vallöften? Just nu passar dock bägge sidor och väntar in motståndarens kommande utspel. Risken finns att vi kommer att få se en politisk version av ett långdistanslopp, där alla deltagare väntar in att någon annan ska börja dra i gång en slutspurt, men ingenting händer. Vid målgång undrar alla vad som hände och många ångrar att de inte tog chansen att satsa på en spurt.

Låt oss hoppas att detta nummer av Svenskt Tidskrift ska ge lite uppslag till hur man kan ta upp en rejäl politisk valspurt. Inspiration till politiska utspel saknas inte:

Det händer mer i Tyskland än bara fotbolls-VM. På den tyska arbetsmarknaden har fack och arbetsgivare funnit nya lokala lösningar när politiken inte levererar förändringar för ökad konkurrenskraft. Anders Ydstedt skriver att utvecklingen i Tyskland, vilket borde inspirera till samtal om arbetsrätten ska utvecklas av arbetsmarknadens parter eller om politikerna ska få fortsätta att begränsa avtalsfriheten med hjälp av nya lagar.

Dominika Borg skriver om den oroande politiska situationen i Vitryssland. En skrämmande betraktelse om ett land i vår omedelbara närhet som borde mana till eftertanke om våra utrikespolitiska prioriteringar. I vårt eget närområde finns ”Landet Ingenstans”. Vem driver dessa frågor i svensk valdebatt?

Mikael Sekund skildrar det socialdemokratiska Sverige utifrån sin hemkommun Katrineholm. Socialdemokraterna haft makten i Katrineholm sedan 1925 och borde egentligen använda kommunen som skyltfönster för sin politik. I Sekunds artikel ”Folkrepubliken Katrineholm” ges en inblick i varför Socialdemokraterna inte använder kommunen som sitt skyltfönster.

Först till våren 2007, alltså efter höstens val, väntas EU-domstolens utslag om Vaxholmskonflikten. Många svenska politiker är säkert tacksamma för att slippa denna fråga i valrörelsen, men egentligen borde principen om fri rörlighet diskuteras i politiken. Vill Sverige vara en del av ett öppnare EU eller vill vi begränsa vår medverkan och våra företags möjligheter att konkurrera. Under rubriken ”Den svenska modellen: Go home!” skriver Anders Hall att utstationeringsdirektivet och Lex Britannia i realiteten har kommit att fungera som ett verktyg för de gamla medlemsländernas fackföreningar och dess medlemmar att skydda sig mot konkurrens från de nya medlemsländerna. Vad hände egentligen med idén om den gemensamma marknaden?

Regeringen döljer ungdomsarbetslösheten med en rad olika mer eller mindre meningslösa arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Johan Forssell tycker det är dags att ”Ge unga samma villkor” på arbetsmarknaden. Forssell anser att unga borde ha riktiga arbeten att gå till om dagarna och kunna engagera sig i den riktiga politiken på fritiden. Därför måste ungdomspolitiken avskaffas som ett första steg. Nästa uppgift är att öppna arbetsmarknaden och politiken för alla.

Svensk Tidskrift har som måtto att vara en plats för idéer, politik och debatt. Vi hoppas att alla läsare får en riktig skön sommar och att våra artiklar kan ge inspiration till många idéer, ny politik och mer debatt inför kommande valrörelse.

Anders Ydstedt, webredaktör för Svensk Tidskrift